Culturele Hoofdstad van Europa
Het programma Culturele Hoofdsteden van Europa bestond in 2015 al 30 jaar. Sinds 1985 worden Europese steden verkozen tot Europese Culturele Hoofdstad. De gekozen steden hoeven geen hoofdstad van een land te zijn maar zijn in dat jaar wel culturele hoofdstad van Europa. Alle Europese landen komen afwisselend aan bod. Kandidaat steden kunnen zich aanmelden en ieder jaar worden er meestal twee steden gekozen door de Raad van de Europese Unie. Op 17 april 2015 was er in Pilsen in Tsjechië een bijeenkomst ter ere van 30 jaar “European Capital of Culture”. Er werd vooral gekeken naar de resultaten van de afgelopen 30 jaar en naar de mogelijkheden voor de toekomst.
Het programma Culturele Hoofdsteden laat de rijkdom en verscheidenheid van de Europese culturen zien. Elke culturele hoofdstad stelt een programma op dat bestaat uit culturele evenementen die het historisch en cultureel erfgoed van de gekozen stad tonen. De culturele hoofdstad van het jaar maakt hier meestal veel werk van en steden kunnen een prijs winnen voor onder andere het behoud en de bekendheid van culturele bezienswaardigheden.
De gekozen steden krijgen drie tot vier jaar de tijd om hun erfgoed op te knappen, te renoveren, informatie beschikbaar te stellen over de monumenten en ander cultureel erfgoed en evenementen te organiseren zoals rondleidingen, lezingen, muziekfestivals en dansfestivals.
De steden die Culturele Hoofdstad van het jaar zijn trekken dat jaar vanwege de culturele festiviteiten en de toenemende bekendheid meer toeristen dan in een gewoon jaar. De populariteit om de culturele steden van het jaar te bezoeken neemt vooral vanwege de georganiseerde evenementen ieder jaar toe.
Culturele Hoofdsteden van Europa
Alle gekozen Culturele hoofdsteden van Europa vanaf 1985 tot en met 2021:
1993 Antwerpen
1994 Lissabon
1995 Luxemburg
1996 Kopenhagen
1997 Thessaloniki
1998 Stockholm
1999 Weimar