Brugge

 

Brugge ligt in het noordwesten van België, het is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen en ligt 20 kilometer ten zuiden van Zeebrugge. Brugge was dankzij deze zeehaven ooit een belangrijke handelsstad en een van de culturele hoofdsteden van Europa, het historisch centrum van Brugge is een werelderfgoed.

 

Brugge Belgie

 

Brugge wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd vanwege de vele grachten (reien) en bruggetjes, met kleine rondvaartboten kan je door de reien varen en heel veel van de stad zien. Brugge is een bijzonder sfeervolle stad met veel bezienswaardigheden en de meest romantische stad van België of een van de meest romantische steden van België.

 

Bezienswaardigheden Brugge

 

Grote markt Brugge

De Grote Markt van Brugge ligt centraal in het historisch centrum, rond het plein staan veel monumenten en liggen winkels en cafés met terrasjes. De Grote Markt van Brugge is elk jaar het startpunt van de Ronde van Vlaanderen. Aan de noordkant van de Grote Markt staan veel karakteristieke huizen met trapgevels en aan de westkant staan veel huizen met gevelversieringen, de versieringen verwijzen vaak naar de vroegere functie van het huis.

 

De Belfort van Brugge is een van de bekendste bezienswaardigheden in de oude stad, de middeleeuwse toren werd gebouwd rond 1240 maar na een brand herbouwd in 1280.

 

De Belfort van Brugge ligt op de Grote Markt en de klokkentoren wordt ook wel de Halletoren genoemd, het gebouw waar de toren op is gebouwd is de Halle. Oorspronkelijk stonden hier markthallen en de toren had vooral een commerciële functie, in de belfort lag het stadsarchief en er was een schatkamer. De klokkentoren met een hoogte van 83 meter was vooral een symbool van rijkdom, stedelijke macht en vrijheid. De Belfort van Brugge is ook onderdeel van de werelderfgoed inschrijving “Belforten van België en Frankrijk”. In de zalen van de Halle worden regelmatig markten en tentoonstellingen gehouden en de klokkentoren kan beklommen worden.

 

 

Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge is een gotische kerk gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw, de toren met een hoogte van 122,3 meter is het hoogste gebouw van de stad. De kerk heeft een mooi interieur met praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. De beroemdste kunstschat van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is het witte marmeren beeld van Madonna met Kind ontworpen door Michelangelo.

 

stadhuis Brugge

In de oude stad ligt ook het plein Burg, oorspronkelijk was het plein ommuurd en bereikbaar via een aantal toegangspoorten. Rond het plein ligt onder andere het stadhuis, de Heilig Bloedbasiliek en het landhuis van de Brugse Vrije, een voormalig burggraafschap en bestuurlijk onderdeel van het graafschap Vlaanderen.

 

De Heilig Bloedbasiliek is gebouwd tussen 1139 en 1149 in romaanse stijl, de bovenkapel is na de Franse revolutie gerestaureerd. In de basiliek is een museum en elk jaar op Hemelvaartsdag is er de Heilig-Bloedprocessie.

 

Het stadhuis van Brugge is gebouwd tussen 1376 en 1421 in een gotische bouwstijl, het is een van de oudste stadhuizen in Europa uit de Bourgondische tijd.

 

Begijnhof Brugge

 

Begijnhof Ten Wijngaerde is onderdeel van het werelderfgoed “Vlaamse begijnhoven”, er woont nu een kloostergemeenschap van de orde der benedictinessen. In de Begijnhof van Brugge staat de Begijnhofkerk en ruim 30 wit geschilderde huizen zijn rond het centrale hof gebouwd. Het Begijnhof is bereikbaar via de Wijngaardbrug en de witte toegangspoort. In het eerste huis na de toegangspoort is een museum.

 

Minnewater park Brugge

 

Het Minnewater is een langwerpig meer en ligt in het Minnewaterpark in het zuiden van het centrum van Brugge. Volgens een Belgische legende zal je de eeuwige liefde kennen als je met je partner over de Minnewaterbrug loopt. In het park zijn er elk jaar populaire festivals zoals het “Feest in ’t Park” en het “Cactusfestival”.

Bij de brug staat de Poertoren aan de Begijnenvest, het is een oude munitieopslagplaats gebouwd in 1401, ten noorden van het Minnewaterpark ligt de begijnhof.

 

Brugge Stadspas

 

De Brugge stadspas of de Brugge City Card is ideaal om alle bezienswaardigheden te zien, met de stadspas heb je gratis entree tot 27 monumenten en musea en gratis rondvaarten op de reien. Verder krijg je met de pas minimaal 25% korting op concerten, theatervoorstellingen en huurfietsen. De Brugge City Card kost voor twee volledige dagen (48 uur) € 53,- (prijs 2016). Er zijn drie Informatie kantoren (bezoekerscentra) in de stad waar de kaart te koop is: op het station, bij het concertgebouw en op de Grote Markt. De stadspas is per 1 januari 2017 niet meer te koop, er wordt nog gewerkt aan een alternatief. Er is in Brugge een ruime keus in hotels, in of vlak bij het centrum.