Istanbul
Istanbul is de grootse stad van Turkije en de enige stad ter wereld die in de continenten Europa en Azië ligt. Istanbul ligt in het noordwesten van Turkije en ligt aan de Bosporus, een zeestraat die de Zee van Marmara met de Zwarte Zee verbindt. Een groot gedeelte van de stad staat op de Unesco werelderfgoed lijst.
De Gouden Hoorn (Haliç) is een riviermonding en een natuurlijke haven in Istanbul. Over de Gouden Hoorn ligt de Galatabrug, het is de langste beweegbare brug (basculebrug) ter wereld en de brug verbindt de twee stadsdelen. Aan de westkant ligt het stadsdeel Eminönü en aan de oostkant Galata. Istanbul was in 2010 Culturele hoofdstad van Europa en mede hierdoor één van de meeste bezochte wereldsteden voor een korte of langere vakantie.
Bezienswaardigheden Istanbul
De stad is niet in een of twee dagen te bezichtigen, denk voor een volledige verkenning eerder aan twee weken. De stad is door zijn ligging al eeuwenlang een belangrijke schakel tussen de culturen van Europa en de Oriënt. De natuurlijke haven, de baai van de Gouden Hoorn, vormde een veilige basis voor de koopvaardij. Istanboel heeft nog de sfeer van een oude cultuur, het erfgoed van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk. Toen Ataturk de politieke Turkse macht naar Ankara verplaatste was Istanboel geen hoofdstad meer, toch is de stad voor de meeste inwoners het belangrijkste centrum van Turkije.
Bij een bezoek aan de stad Istanbul wordt meestal de Grote Bazaar (Kapali carsi) bezocht, een enorme overdekte bazaar die bestaat uit 61 straten en circa 4.500 winkels.De Grote Bazaar in de Fesciler Caddesi (Fezzenmakersstraat), wordt gezien als de grootste bazaar ter wereld en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanboel. Er is van alles te koop zoals: tapijten, sieraden, leren jassen en tassen maar ook aardewerk en specerijen.
Beyoglu is een wijk met winkeltjes, bioscopen, jazzcafés en nachtclubs. In de wijk staat de kegelvormige Galata toren, gebouwd in 1348.
Bogazi of de Bosporus is de 32 kilometer lange zeestraat met de kenmerkende bruggen. De eerste brug over de Bosporus is de grootste brug en wordt meestal Bosporusbrug genoemd, vanwege de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 wordt deze brug nu formeel de “15 juli Martelaren Brug” genoemd, ter nagedachtenis aan de ruim 250 mensen die omgekomen zijn bij de couppoging. De tweede brug ligt vijf kilometer ten noorden en heet Fatih Sultan Mehmetbrug. De derde brug, de Yavuz Sultan Selimbrug, is geopend op 26 augustus 2016. De Halic of de Gouden Hoorn is de baai van de Bosporus met de Halic- en de Ataturkbrug.
Nisantasi is een wijk ten noorden van Beyoglu, het is het meest luxe deel van Istanbul met de belangrijke Tesvikiye winkelstraat. In de wijk Sultanahmet staat de Blauwe Moskee (Sultanahmet Camii), de Hippodroom (At Meydani) met de Egyptische obelisk en de Basiliek van Aya Sofya (Aya Sofya Muzesi).
Het oude Hippodroom van Constantinopel (Sultanahmet Meydani) was een stadion, nu is het een plein en ligt in de wijk Sultanahmet. Onder het Hippodroom ligt de Basilica Cisterne, ook wel het verzonken paleis genoemd.
Het Verzonken Paleis (Yerebatan Saray) is een Byzantijnse cisterne (ondergronds waterbekken) die rust op 336 zuilen. Een aantal scènes van de James Bond film “From Russia With Love” werd in deze cisterne opgenomen.
In de stad zijn ook een aantal paleizen: het Spiegelpaleis (Aynali Kavak Kasri), het Beylerbeyi paleis, het Lindenpaleis (Ihlamur Kasri) en het meeste bekende paleis: Topkapi. Het Topkapi paleis en museum is een waar doolhof van poorten, paviljoens en binnenplaatsen. In het Topkapipaleis zijn onder andere een wapencollectie, Osmaanse miniaturen en sieraden te zien.
Er zijn in de stad veel kerken, zoals de Fethiye Camii, Imrahor Camii, Kariye Camii en de Kucuk Aya Sofya een van de mooist overgebleven Byzantijnse kerken in Istanbul.
Moskeen in de stad zijn onder andere: Atik Valide Camii, Aya Sofya (Hagia Sophia), Cinilli Camii met prachtige tegels uit Izmir. De Fatih Camii en de Mihrimah Sultan Camii op een verhoogd terras binnen de Poort van Edirne.
De Hagia Sophia (Ayasofya), “de heilige wijsheid” is de grootse basiliek (kerkgebouw) uit het Byzantijnse Rijk en een goed voorbeeld van de Byzantijnse architectuur. Later werd het heiligdom omgebouwd tot moskee met vier minaretten, nu is het een museum. Vooral de enorme koepel van de Agia Sophia is opmerkelijk, er is maar één grotere koepel op aarde, die van de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
De Blauwe moskee of de Sultan Ahmetmoskee (Sultanahmet Camii) ligt tegenover de Hagia Sophia en wordt de Blauwe moskee genoemd vanwege het vele blauwe tegels, het faience aardewerk, aan de binnenmuren van de zes minaretten.
Er zijn ruim 20.000 handgeschilderde tegels gebruikt. De zes minaretten bij de moskee zijn opvallend, het aantal minaretten, meestal wordt er maar een minaret gebouwd, gaf de rijkdom aan van de opdrachtgever.
Hoog boven de stad Istanbul ligt de Süleymaniye-moskee, deze moskee is iets kleiner dan de Hagia Sophia.
Tussen de vier minaretten aan de voorkant ligt een mooie marmeren vloer en de moskee heeft veel ramen waardoor er een mooie lichtinval in de moskee is.
Uitgaan Istanbul
In Istanbul zijn talloze restaurants, uitgaans en overnachtingsmogelijkheden, een ideale plaats voor een stedentrip of als uitvalsbasis voor een vakantie in Turkije. Als er voldoende tijd is na de bezichtigingen is het ook heel leuk om een boottocht te maken op de Bosporus langs de Europese oever of langs de Aziatische oever en vanaf daar de stad en de indrukwekkende bruggen te zien.
Het Taksimplein wordt gezien als het centrum van het moderne Istanbul, rondom het plein liggen veel winkels en cafés en er is een tramverbinding. Er staat het Republiek monument (Cumhuriyet Aniti), een standbeeld van elf meter hoog met de oprichters van de Turkse Republiek: Mustafa Kemal Atatürk, Ismet Inönü en Fevzi Çakmak. Het Taksimplein is een centraal ontmoetingspunt en staat voor veel Turken symbool voor democratie en vrijheid, het is ook een belangrijke plaats voor evenementen en demonstraties.
Miniaturk, het miniatuurpark van Turkije, vergelijkbaar met Madurodam.
Er is elk jaar een uitgebreid opera en ballet seizoen in de stad en het Internationaal Festival voor Kunst en Cultuur elk jaar in juni en juli, vooral in het Ataturk Cultureel Centrum maar ook in het openluchttheater en in de basiliek van Aya Irini.
In Istanbul zijn verder nog veel museums, parken en de stadsmuren. Van de stadsmuren zijn de binnenste muren en een groot deel van de torens nog intact. Het is mogelijk om over de muren te lopen van Yedikule naar Belgrad Kapisi en vanaf Belgrad Kapisi naar Silivri Kapisi, tijdens deze wandeling passeert men 24 torens.
Er is een uitgebreide keus in hotels en pensions in Istanbul vanaf 35 euro per nacht.