Werelderfgoed België

 

Werelderfgoed zijn erfgoederen, monumenten of natuurgebieden die als uniek worden gezien en behouden moeten worden voor de mensheid. In België zijn nu dertien Unesco werelderfgoed monumenten (2018), waarvan twaalf culturele erfgoed monumenten en een natuurlijk. Informatie over het werelderfgoed in België:

 

Cultureel erfgoed België

 

  • Belforten van België en Frankrijk, gezamenlijk werelderfgoed van 23 belforten in het noorden van Frankrijk en 32 belforten in Vlaanderen en Wallonië, bijvoorbeeld in Brugge en Antwerpen . Een belfort is een middeleeuwse wachttoren met een stormklok die vaak op een stadhuis werd gebouwd. De belforten staan symbool voor de invloed van het openbare bestuur en de rijkdom van de steden in de afgelopen eeuwen.
  • Grote Markt in Brussel, een hoogwaardige architectuur van verschillende bouwstijlen met een belangrijke publieke ruimte tonen een welvarende Noord-Europese handelsstad uit het einde van de 17de eeuw.
  • Grote Mijnbouwsites van Wallonië, de vier mijnbouwsites bestaan zijn de best bewaarde kolenmijnen uit de 19de en de 20ste eeuw. De vier mijnbouwsites zijn: Le Grand Hornu, Le Bois du Cazier, Bois du Luc, en de steenkoolmijn van Blegny.
  • Grote stadswoningen van architect Victor Horta, vier grote stadswoningen in Brussel, nu bekend als Hotel Tassel, Hotel Solvay, Hotel van Eetvelde en Maison Atelier Horta. De vier woningen worden gezien als innovatieve architectuurwerken uit het einde van de 19de eeuw.
  • Het architecturaal werk van Le Corbusier, een buitengewone bijdrage aan de Moderne Beweging. Uit het werk van Le Corbusier zijn 17 gebouwen gekozen uit de 7 landen: India, Japan, Argentinië, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
  • Historisch centrum van Brugge , een middeleeuwse binnenstad met veel innovatieve en artistieke invloeden van middeleeuwse schilderkunst. Brugge werd een van de culturele hoofdsteden van Europa met wereldwijd culturele connecties.
  • Neolithische vuursteenmijnen te Spiennes bij Bergen, het zijn de grootste en oudste mijnen van Europa.
  • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik, of de Notre Dame in Doornik is gebouwd in de eerste helft van de 12de eeuw en is een van de grootste kerken van België.
  • Plantin-Moretus museum in Antwerpen, een drukkerij en uitgeverij uit de renaissance en barok periode. Antwerpen was in de 16de eeuw de belangrijkste stad in Europa op het gebied van vormgeven, zetten en drukken van tekst (typografie).
  • Stoclet huis, een villa in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe, het gebouw uit het begin van de 20ste eeuw wordt gezien als een artistieke vernieuwing in de Europese architectuur.
  • Vier liften op het Canal du Centre en hun omgeving, La Louvière en Le Roeulx (Henegouwen), de hydraulische scheepsliften van hoge kwaliteit vormen samen met het kanaal een bijzonder industrieel landschap uit het einde van de 19de eeuw.
  • Vlaamse begijnhoven, de begijnhoven zoals in Brugge werden in de 13de eeuw gebouwd voor vrouwen die hun leven aan God wijdden maar ook actief in de maatschappij bleven. In een begijnhof werden een kerk met huizen rondom en kleine tuinen aangelegd. Er zijn 23 begijnhoven in België.

 

Natuurlijk erfgoed

 

Oerbeukenbossen van de Karpaten en Oude beukenbossen, gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.