Nationaal Park Fulufjallet
Het Nationaal Park Fulufjallet in Zweden heeft een oppervlakte van 385 vierkante kilometer waarvan ruim 220 vierkante kilometer wildernisgebied. Het grotendeels ongerepte natuurgebied ligt twintig kilometer ten westen van Sarna in de gemeente Alvdalen in het landschap Dalarna in de provincie Dalarnas Ian in Midden-Zweden. Een klein gedeelte van het nationale park ligt in Noorwegen. Fulufjallet is een van de gebieden in Scandinavië die het verst van zee af liggen. Er is een landklimaat en de gemiddelde temperatuur in het park is 1 graad met een gemiddelde neerslag van 600 mm per jaar.
Waterval Njupeskar
In het Nationaal Park ligt de Njupeskar, het is de hoogste waterval in Zweden met een hoogte van 125 meter en een vrije val van het water van 93 meter. De waterval Njupeskar wordt gevormd door de rivier Njupan en heeft een indrukwekkende kloof gevormd in een zandstenen plateau van de berg Fulufjallet. Volgens sommige bronnen liggen er in het noorden van Zweden hogere watervallen met een langere daling maar die watervallen hebben een kortere vrij val van het water.
Oude Tjikko
De Oude Tjikko wordt wel de oudste boom ter wereld genoemd, het is een fijnspar (Picea abies) en een enkelvoudige klonale boom, een boom die op een oud wortelstelsel groeit. De leeftijd van de boom is vastgesteld aan de hand van koolstofdatering en de leeftijd van Old Tjikko wordt geschat op minstens 9550 jaar oud. Oud Tjikko is hiermee de oudst bekende individuele vegetatief gekloonde boom. De zichtbare boom is relatief jong met een hoogte van vijf meter en een levensduur van circa 600 jaar, het oude wortelstelsel blijft echter intact en kan een nieuwe boom vormen.
Flora en fauna
Circa tweederde van het park is toendra, een gebied zonder hoge plantengroei, in het oosten van het nationale park Fulufjallet liggen moerassen, wetlands en is er veel taiga vegetatie. In het natuurgebied is een veelzijdige flora en fauna, er groeien veel unieke mossen en korstmossen vanwege het verbod om rendieren te laten grazen. Andere planten in het nationale park zijn onder andere de Gele monnikskap (Aconitum vulparia) en de Cicerbita alpina en verschillende planten uit de heidefamilie. Een kenmerkende en mooi bloeiende dwergstruik is een blauwe heide, de Lappljung (Phyllodoce caerulea). In het gebied leeft de bruine beer, de Euraziatische lynx en veel vogelsoorten zoals de taigagaai, steenarend, korhoen, auerhoen, fitis, tapuit, goudplevier morinelplevier, sneeuwgors en de ijsgors. Het symbool van het park is de Taigagaai (Perisoreus infaustus).
Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum of het Naturum van het Nationaal Park Fulufjallet ligt bij de entree van de Njupeskar waterval. Er is veel informatie beschikbaar over wandelen en andere activiteiten in het park zoals ijsklimmen en vissen, ook is er een permanente tentoonstelling. Het park heeft twee ingangen, bij de waterval en bij de Lilla Goljan vallei. In het park zijn veel wandelpaden, de langste wandelroute is de Sodra Kungsleden met een lengte van 180 kilometer. De Sodra Kungsleden loopt van Salen naar Grovelsjon (eventueel te verlengen naar Storlien, 340 kilometer) en is een deel van de Europese wandelroute E1. In de regio Dalarna is een ruime keus in hotels en vakantieparken op korte afstand van het natuurgebied