Britse Maagdeneilanden
De Britse Maagdeneilanden is een van de Britse overzeese gebieden en liggen in het Caribische gebied, de archipel bestaat uit ruim 60 eilanden en kliffen en de hoofdstad is Road Town. De Britse Maagdeneilanden vaak afgekort als de BVI (British Virgin Islands) worden gezien als een belastingparadijs maar de belangrijkste inkomstenbron is het toerisme. De lokale economie werkt samen met die van de Amerikaanse Maagdeneilanden en de Amerikaanse dollar is de lokale munteenheid. De eerste bekende Europese waarneming van de Maagdeneilanden werd gemeld door Christopher Columbus in 1493 op zijn tweede reis naar Amerika.
De vlag van de Britse Maagdeneilanden is een blauwe vlag met linksboven de Britse vlag en rechtsonder het wapen van de Britse Maagdeneilanden, het wapen is een groen schild met de heilige Ursula met in haar hand een gouden lamp en rondom haar nog elf gouden lampen. De eilanden werden vernoemd naar deze maagd door de volgelingen van Christopher Columbus. Het Latijnse motto Vigilate op de vlag staat voor: “Wees Waakzaam”.
De Britse Maagdeneilanden zijn tropische Caribische eilanden en de vier belangrijkste eilanden zijn: Tortola met de hoofdstad Road Town, Anegada, Virgin Gorda en Jost Van Dyke. De meeste eilanden zijn vulkanisch van oorsprong en hebben een heuvelachtig en ruig terrein maar wel met mooie witte zandstranden en een helder blauwe zee.
De eilanden hebben een tropisch regenwoudklimaat met passaatwinden, de natste maanden zijn september t/m oktober. De temperatuur is het hele jaar bijzonder gelijkmatig met een gemiddelde van 24 graden in de zomer en een gemiddelde van 21 graden in de winter.
Tortola
Tortola is het grootse eiland met een oppervlakte van 55,7 vierkante kilometer en de hoofdstad is Road Town. Tortola is een bergachtig eiland en het hoogste punt is de Mount Sage met een hoogte van 530 meter. De noordelijke kust heeft de beste stranden en is een populaire kustlijn om te duiken, zwemmen, zeilen en surfen. Road Town is een gezellig stadje aan de kust met monumentale gebouwen, hotels en restaurants. Er is ook een luchthaven en vanaf hier vertrekken veel cruiseschepen of wordt er een jacht gecharterd.
Anegada
Anegada is het meest noordelijke eiland van de Britse Maagdeneilanden en het enige bewoonde eiland dat niet vulkanisch van oorsprong is. Anegada is een vlak en laag eiland gevormd door koraal en kalksteen. Het eilandje heeft lange witte zandstranden en een barrièrerif, een koraalrif met een ondiepe lagune.
Het is voor de schepen moeilijk om hier te navigeren en charterbedrijven staan vaak niet toe om naar het eiland te varen, om het rif te beschermen is voor anker gaan hier verboden. Het westen van Anegada is voor een deel een Ramsar wetland met draslanden, een mangrovebos, Caribische flamingo’s, de Anegada rotsleguaan, de Iguana en verschillende soorten schildpadden.
Virgin Gorda
Virgin Gorda staat bekend om het strand The Baths met de grote granieten rotsblokken op de witte zandstranden. Onder en tussen de grote granieten rotsblokken blijft vaak water liggen, vanwege deze natuurlijke baden wordt het strand The Baths wordt genoemd. Het strand ligt tussen de Spring Bay en de Devil’s Bay, de grootste keien kunnen een lengte van tien meter hebben en het hele gebied is een beschermd natuurgebied maar wel toegankelijk.
Vakantie Britse Maagdeneilanden
De Britse Maagdeneilanden zijn een schitterende locatie voor een vakantie, de belangrijkste luchthaven is het Terrance B. Lettsome International Airport (EIS) op Beef Island. Beef Island ligt ten oosten van het eiland Tortola en de eilanden zijn met elkaar verbonden door de Queen Elizabeth Bridge. Prijzen voor een ticket vanaf Amsterdam zijn rond de 1.000 euro en meestal is er minimaal 1 tussenstop. Voor een verblijf korter dan zes maanden is er geen visum nodig. Na de Orkaan Irma in 2017 was er wel schade op deze eilanden maar het vliegveld, de stranden, veel hotels en restaurants zijn alweer normaal geopend vanaf 1 november 2017.