Zwarte Zeeregio

 

De Zwarte Zeeregio in Turkije ligt in het noorden van het land en grenst aan de Zwarte Zee. Het is een van de zeven geografische gebieden in Turkije en heeft een oppervlakte van 141.000 vierkante kilometer.

 

 

De Zwarte Zee regio werd vroeger Pontus genoemd en langs de hele kust ligt het Pontisch gebergte, het is een vruchtbare landstreek met een mild klimaat. Het is een mooie groene regio met een steile rotsachtige kust, rivieren, kloven en watervallen. De kust van de regio wordt door het Kackar gebergte van het binnenland gescheiden en het binnenland is alleen bereikbaar via een aantal smalle valleien. De naam Pontus, het Oudgriekse woord voor zee, ) is afkomstig van de Griekse kolonisten die in de oudheid in het hele gebied van de Zwarte Zee kust in Turkije en in het Pontisch gebergte woonden. In 281 v. Chr. werd het koninkrijk Pontus gesticht door Mithridates. Amasya was de hoofdstad van het koninkrijk Pontus, hier hadden Pontische koningen een paleis en werden ze begraven boven de stad in de uitgehouwen rotsen boven de stad.

In de Zwarte Zee regio liggen achttien provincies: Amasya, Artvin, Bartin, Bayburt, Bolu, Corum, Duzce, Giresun, Gumushane, Karabuk, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon en Zonguldak.

 

Vakantieplaatsen en bezienswaardigheden in de Turkse Zwarte Zeeregio:

 

Amasya, Camili, Safranbolu, Sumela klooster, Trabzon en Uzungol.