Sumela klooster
Het Sumela klooster ligt in het Nationaal Park Altindere in het district Macka in de provincie Trabzon in de Zwarte Zee-regio in het noordoosten van Turkije. Het nationale park Altindere Valley is een natuurgebied in het Pontisch Gebergte of de Kackar Daglari van 4800 hectare en belangrijk vanwege de culturele waarde met de historische gebouwen, de landschappelijke waarde met een veelzijdige flora en fauna, de rust en de mogelijkheden voor recreatie en toerisme.
Sumela klooster
Het Sumela klooster is hoog op de kliffen van de Zigana bergen gebouwd met uitzicht op de Altindere vallei.
De Griekse naam van de berg was Mela en het klooster werd Soumela genoemd, een samenstelling van de Griekse woorden “Stou Mela” (bij Mela”) in het Pontische dialect: Soumela. Het klooster ligt op een hoogte van 1200 meter omgeven door bossen en in de diepte ligt de bergbeek de Degirmendere. Vanaf de Degirmendere (molen rivier) zijn er kanotochten mogelijk naar de Meryemana rivier.
De parkeerplaats voor een bezoek aan het klooster ligt op 950 meter hoogte, het laatste stuk omhoog moet gewandeld worden over het goed begaanbare pad.
Legende
Het oorspronkelijke klooster werd volgens de legende gebouwd in het jaar 386 nadat de twee monniken Barnabas en Sophronios uit Athene een icoon van de Maagd Maria hadden gevonden in een grot op de hoge rotsen.
Op de plaats van de door de evangelist Lucas beschilderde icoon werd een rotskerk gebouwd.
Later werden er kloostergebouwen, een bibliotheek, kapellen en een aquaduct bijgebouwd.
De icoon van Maagd Maria van Soumela, (Panagia Soumela), werd het symbool van de Grieken van de Pontus.
In 1923 verlieten de laatste Griekse monniken het klooster tijdens de Grieks-Turkse bevolkingsuitwisseling.
De Panagia Soumela icoon is in 1951 overgedragen aan het Benaki museum. Nu is de icoon te bezichtigen in het Panagia Soumela klooster in de Vermio bergen in Kastania Imathia in de streek Macedonië in Griekenland.
Fresco’s
De binnen- en buitenmuren van de rotskerk zijn rijk versierd met fresco’s, ook op het plafond van de kerk zijn mooie fresco’s te zien.
De muurschilderingen laten veelal verhalen uit de bijbel zien, zoals het verhaal van Adam en Eva.
In veel fresco’s is de maagd Maria vaak met kind geschilderd en soms als Zwarte Madonna, wat een verwijzing zou kunnen zijn naar de donkere bossen rondom het Sumelaklooster of naar de Mela berg.
Werelderfgoed
Vanwege de mooie ligging en de culturele waarde is Sumela en omgeving een populaire bezienswaardigheid bij toeristen. Voor pelgrims uit vooral Griekenland en Rusland is Sumela in de Kackar bergen een bedevaartsoord. Het Sumela Klooster wordt gerestaureerd en staat op de voorlopige lijst van werelderfgoed.