Hiërapolis en Pamukkale

 

Hiërapolis en Pamukkale liggen in het zuidwesten van Turkije in de provincie Denizli, 187 kilometer ten oosten van Kusadasi, 192 kilometer ten noordoosten van Marmaris. Het gebied is een gezamenlijk Unesco werelderfgoed.

 

Het oude Hiërapolis werd door de Romeinen gebouwd om de bronnen op het plateau van Pamukkale te benutten. Aan deze bronnen werd een religieuze en mystieke betekenis verbonden. De ruines van Hiërapolis bestaan onder meer uit een Romeins badhuis waar nu een museum is gevestigd, daarnaast ligt een palaestra (Grieks of Romeins sportveld).

 

Achter de palaestra liggen de restanten van een basiliek en wat verderop ligt de tempel van Apollo. De nieuwe weg volgt de oorspronkelijke hoofdstraat tot aan de monumentale poort, links ligt het kolossale theater dat goed bewaard is gebleven en waarin enkele mooie beeldhouwwerken en reliëfs zijn te zien.

 

In het oude theater van Hiërapolis worden nog regelmatig voorstellingen gegeven.

 

Buiten de stad leidt de weg naar een heuvel waarin de tombe van de apostel Filippus lag. Langs de oude weg naar Epheze liggen ruim 1200 tomben, een van de grootse begraafplaatsen uit de oudheid in Klein-Azië.

 

In een vertrek onder de tempel van Apollo ligt de Plutonium grot, genoemd naar de god Pluto. Oude geschiedschrijvers zoals Strabo beschreven de dampen in de grot als dodelijk. Ieder die de damp inademde zou sterven, de Italiaanse archeologen die de grot in 1957 ontdekten werden ernstig gehinderd door de dampen maar er is niemand aan overleden.

 

Pamukkale

 

Pamukkale is een prachtig natuurverschijnsel, vanaf het plateau van Hiërapolis stroomt kalk- en koolzuurhoudend water uit de bronnen.

 

Eeuwenlang is het water over de rand van het plateau gestroomd en sloegen de kalkzouten neer waardoor er een bizar netwerk van schitterende rotsformaties en terrassen is ontstaan. Een spectaculair mineraal landschap van rotsformaties met glanzend witte stalactieten, versteende watervallen en terrasvormige bassins. De terrassen bestaan uit travertijn, een sedimentair gesteente dat wordt afgezet door het water uit de warmwater bronnen. In de natuur komt travertijn voor bij heetwaterbronnen en geisers, deze kalksteen wordt al vele eeuwen als bouwmateriaal gebruikt. Het nationaal monument op de Dam in Amsterdam bijvoorbeeld is gedeeltelijk gebouwd uit travertijn. Het gebied was ook rijk aan marmer, het marmer zou zelfs gebruikt zijn in de Hagia Sophia in Istanbul. Pamukkale wordt ook wel het Katoenkasteel genoemd.

 

Warme bronnen

 

Het water uit de bronnen in de rotsmeren heeft een temperatuur van zo’n 35 graden en wordt gezien als goed voor de gezondheid. Het zou een geneeskrachtige of heilzame werking hebben bij hart- en vaatziekten, spijsverteringsaandoeningen, nierkwalen en reumatiek. In ieder geval geeft een half uurtje zwemmen in een van de warme bronnen een heerlijk ontspannen gevoel. Vroeger werd het water ook gebruikt om de kleuren van geverfd schapenwol te fixeren.  De geneeskrachtige werking van de bronnen werd al benut aan het einde van de tweede eeuw. De ruines van de oude baden en andere monumenten zijn nog steeds te zien. Het buitengewone landschap was in de oudheid het centrum van een kuuroord en trok toen al veel pelgrims.

 

Al honderden jaren baden mensen in de bronnen, aan het einde van de 2de eeuw bouwden de koningen van Pergamon hier al een thermische spa. Vanaf circa 1950, toen het toerisme in Turkije op gang begon te komen, werden er hotels gebouwd op op de ruines van Hiërapolis en men zwom in de natuurlijk gevormde bassins. Toen het gebied in 1988 een werelderfgoed werd, moesten de hotels weer gesloopt worden. De hotels werden verder landinwaarts weer opgebouwd nu met kunstmatige zwembaden met het bronwater. Pamukkale en Hiërapolis werden weer zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld.

 

Laodicea

 

Laodicea ligt op korte afstand van Pamukkale, het warme water van de bronnen zou hier nog lauw zijn en in de oudheid werd Laodicea hierdoor de stad van het compromis genoemd. In het evangelie van Johannes schreef hij: “Ik ken uw werken: gij zijt heet noch koud”.

In Openbaringen is Laodicea een van de belangrijke zeven kerken, “de lauwe kerk, met een geloof dat heet noch koud is”. Bezienswaardigheden zijn heir: een stadion, een odeon en de restanten van twee theaters.

 

Een excursie naar Pamukkale en het historische Hiërapolis kan vanuit verschillende plaatsen in Turkije. Dit kan als een dagexcursie maar vanwege de vrij grote afstanden is het ook mogelijk om een nacht in een van de hotels in de omgeving door te brengen. De afstand vanaf Kusadasi is ruim 180 kilometer, vanuit Bodrum aan de Egeïsche kust is het circa 250 kilometer. Door de afstanden en de entreeprijzen is zo’n excursie niet echt goedkoop maar het geeft wel de kans om dit unieke natuurfenomeen in Turkije te zien. Zwemmen kan in het gezonde bronwater van de “Sacred Pool”, het zwembad ligt midden in een mooie tuin en er is een theehuis. In het nabij gelegen dorp Karahayit zijn kleinere katoenterrassen en ook goede mogelijkheden om te zwemmen. Ruime keus:   Hotels in Pamukkale