Feestdagen Turkije
Datum en omschrijving van nationale en religieuze feestdagen in Turkije.
1 januari: Nieuwjaar (Yilbasi)
18 maart: Canakkale Victory Day, Canakkale overwinningsdag en martelarendag.
21 maart: Koerdisch Nieuwjaar (Newroz), van oorsprong het nieuwjaarsfeest van de Koerden maar het feest wordt inmiddels in veel gebieden in Turkije gevierd.
23 april: Feest van de Nationale Onafhankelijkheid en Dag van het Kind (Cocuk Bayrami). Deze dag is ter ere van de eerste zitting van de Nationale Vergadering van de Turkse republiek op 23 april 1923. Op deze feestdag nemen kinderen symbolisch plaats op de burgemeesterszetel om de politici te herinneren aan de toekomst van de volgende generaties.
19 mei: De Jeugd en Sport Dag (Genclik ve Spor Bayrami) is een gedenkdag aan de landing van Atatürk in Samsun in 1919. Sinds 1938 wordt deze dag wettelijk gevierd en worden grote sportmanifestaties in de stadions gehouden.
15 juli: Dag van de Martelaren, in 2016 was er op 15 juli een mislukte staatsgreep, de mensen die zijn omgekomen tijdens deze coup zullen voortaan herdacht worden op deze dag.
30 augustus: Dag van de Overwinning (Zafer Bayrami), het einde van de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog in 1922. Het is vooral een herinnering aan de dag van de overwinning op de Grieken bij Dumlupinar in 1922.
29 oktober: Dag van de Republiek (Cumhuriyet Bayrami), stichtingdag van de republiek. Het is de nationale feestdag die de stichting van de Turkse republiek in 1923 herdenkt.
10 november: Herdenkingsdag Mustafa Kemal Atatürk. Op de sterfdag van Atatürk valt het leven om 9.05 uur voor een minuut volledig stil. Voetgangers blijven zwijgend op straat stilstaan en auto’s stoppen. Later op de dag vinden er parades plaats en lopen schoolkinderen in optochten met de Turkse vlag.
Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest 2019
Ramadan wordt gevierd in de negende maand van de Islamitische maankalender. Tijdens de maand van de Ramadan wordt er gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De datum kan variëren maar meestal wordt de datum aangehouden die in Mekka in Saoedi-Arabië is vastgesteld. In 2019 start de Ramadan op 6 mei 2019 en eindigt in Turkije op 4 juni 2019, hierna verschuift het begin van de Ramadan elk jaar circa 11 dagen naar voren.
Meteen na de Ramadan wordt het Suikerfeest Ramazan Bayrami (ook wel Eid al-Fitr) of het “kleine feest” gevierd. De eerste ochtend van het Suikerfeest bezoekt bijna iedereen de moskee voor het speciale gebed. De rest van de dag is er vaak bezoek van familie en vrienden en worden er veel zoete gerechten gegeten zoals bakalva.
Kinderen krijgens soms kleine cadeautjes. Na de Ramadan zijn er ook drie officiële nationale vakantiedagen (Seker Bayrami) op 4, 5 en 6 juli 2019. Banken en overheidsinstanties zijn dan gesloten, musea en ander bezienswaardigheden zijn meestal de tweede en derde dag wel geopend maar het kan er erg druk zijn.
Het Offerfeest (Kurban Bayrami) of het “grote feest” wordt 70 dagen na het eind van de ramadan gevierd en duurt drie dagen, in 2019 vanaf 11 augustus, op zaterdag 10 augustus wordt al gestart met de voorbereidingen voor het feest. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd. Vaak wordt er een lam geslacht, het vlees wordt gedeeld met buren of met mensen die weinig geld voor eten hebben.
Naast de nationale feestdagen zijn er in Turkije het hele jaar door veel festivals maar vooral in de zomer, zoals het kunst en cultuur festival in Istanbul en het Opera- en balletfestival in Aspendos.