Bergama
Bergama ligt in de provincie Izmir in de Egeische Zee-regio in Turkije bij de vruchtbare Bakircay vlakte. Bergama ligt 104 kilometer ten noorden van Izmir, 41 kilometer ten westen van de mijnwerkersstad Soma en 29 kilometer ten oosten van de kustplaats Dikili. Dikili was vroeger de havenplaats van de stad. Bergama is nu een dichtbevolkte stad, de economie is voornamelijk gebaseerd op de landbouw met de productie van katoen, druiven en pijnboompitten. De stad staat ook bekend om de goede kwaliteit van het weven van tapijten.
Pergamon
De vroegere naam van Bergama is Pergamon of Pergamum en het is een belangrijke archeologsiche stad. De grote oude stad was het centrum van het Koninkrijk van Pergamon. De Attaliden, een Hellenistische dynastie, regeerde over het Koninkrijk van 282 tot 133 v. Chr. De stad Pergamon werd een rijk en belangrijk centrum van handel en van de Hellenistische cultuur. Er zijn diverse opgravingen gedaan en de geschiedenis van de plaats is uitgebreid onderzocht.
Hoewel sommige archeologische vondsten nu in het Pergamon museum in Berlijn staan zijn er nog veel archeologische bezienswaardigheden te zien rondom de huidige stad Bergama in Turkije.
Bezienswaardigheden Pergamon
In 2014 is Pergamon en zijn veelgelaagde cultuurlandschap toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. De akropolis, het hoogste punt van de stad, bekroont een landschap met grafheuvels en overblijfselen van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk in en rond de moderne stad Bergama op de lagere hellingen.
De Akropolis, de bovenstad of burchtheuvel was het begin van de stad. Bezienswaardigheden zijn hier onder meer de restanten van het Altaar van Zeus, de tempel van Athena, de tempel van Dionysos, de tempel van Trajanus, een groot theater, een grote bibliotheek, een marktplein en zuilengangen.
Het Pergamon Altaar of Altaar van Zeus werd later wel “de troon van Satan” genoemd. Op het voetstuk en de fries (rand met beeldhouwwerk) staan veel reliëf afbeeldingen. Grote delen van de fries staan nu in het Pergamon museum in Berlijn. Het Pergamon Altaar is in Duitsland gereconstrueerd en is nu de belangrijkste bezienswaardigheid in het museum.
De restanten van het voetstuk waarop het altaar stond zijn nu nog te zien op de akropolis, er staan drie bomen bij en er is een mooi uitzicht op de omgeving.
Het Pergamon theater bood plaats aan 10.000 bezoekers, onder in het theater lag het grote terras waar later een marmeren podium werd gebouwd. Aan de lange zijde van het terras stonden colonnades, overdekte zuilengangen.
Het Asklepion was het belangrijkste medische centrum van de oudheid, aan drie zijden stonden zuilengangen en aan de westkant lag een theater voor 3500 bezoekers.
In de lagere delen van de stad lag onder andere een gymnasium, de tempel van Demeter, huizen en winkels.
In het laagste deel van het oude Pergamon ligt nu de stad Bergama, hier ligt ook de rode basiliek.
De Rode Basiliek of de Rode Zaal werd ook wel de tempel van de Egyptische goden genoemd en was gewijd aan Serapis.
Bezichtig Pergamon tijdens een rondreis Turkije of boek een goed hotel in Bergama