Nationaal Park Slowaakse Karst

 

Het Nationaal Park Slowaakse Karst ligt bij de plaats Roznava in het zuidoosten van Slowakije grenzend aan Hongarije. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van ruim 346 vierkante kilometer en is een Unesco biosfeerreservaat (Slovensky Kras). Het nationale park ligt in de Slowaakse Karst bergketen en is deel van het Slowaakse Ertsgebergte. Het Slowaakse Ertsgebergte is de grootste bergketen van Slowakije en ligt in de West-Karpaten. Het Nationale Park Slowaakse Karst is grensoverschrijdend met het Nationaal Park Aggtelek in Hongarije. 

 

 

Werelderfgoed

 

Een aantal grotten in het nationale park zijn werelderfgoed, ingeschreven als : “Grotten van Aggtelek karst en Slowaakse karst”. Het grottengebied in Slowakije en Hongarije is het meest onderzochte karstgebied van Europa. In het gebied liggen 712 grotten die de zeldzame combinatie vertonen van tropische en glaciale klimaat effecten. Vanwege dit ontwikkelde karstlandschap is het mogelijk om de geologische geschiedenis van miljoenen jaren te bestuderen en is het een belangrijk natuurlijk werelderfgoed.

 

Slowaakse Karst

 

Het landschap van het Nationale Park Slowaakse Karst bestaat uit bijzondere rotsformaties, kloven, karstplateaus omgeven door steile hellingen, bossen, weilanden, beken, rivieren en veel grotten. De bekendste kloof in het natuurgebied is de Zadielska Dolina of de Zadielska Vallei. De Zadielska Vallei is een karstdal met een lengte van 2200 meter, een gemiddelde diepte van 300 meter en een breedte van soms maar 10 meter.

 

Grotten Slowaakse Karst

 

Er zijn verschillende toegankelijke grotten in het natuurgebied:

 

 

  • De Domica, een grot met een grote koepel en een klein meer. De grot is ontstaan door de Styx rivier en er leven 16 soorten vleermuizen.
  • De Gombasek grot (Gombasecka jaskyna) is een druipsteengrot met holle buisvormige stalactieten. De Gombasekgrot heeft als bijnaam de sprookjesgrot vanwege de mooie kleuren en de opmerkelijke vormen van de rotsen in de grot.
  • De Dobsinska IJsgrot, de grot heeft een lengte van 1483 meter waarvan 515 meter toegankelijk voor bezoekers. De gemiddelde temperatuur in de Dobsinska ijsgrot is -3,9 tot -0,2. In de grot kan geschaatst worden en een enkele keer is er een voorstelling van kunstschaatsen. 

 

 

  • De Jasovska jaskyna is de oudst toegankelijke grot voor bezoekers.

De druipsteengrot is ontstaan door de onderwater rivier de Bodva en is een belangrijk overwinteringgebied voor vleermuizen.

 

  • De meest zeldzame grot in Slowakije is de Ochtina Aragoniet grot. Het plafond van de grot is versierd met een unieke en excentrieke vorm van aragoniet mineraal, waarvan er maar enkele in de wereld bekend zijn. Dit soort grotten worden ook wel de Melkweggrotten genoemd. De witte takken en de clusters van aragoniet in de bijzondere Ochtinagrot schitteren als sterren in de Melkweg.