Portoroz
Portoroz ligt in het zuidwesten van Slovenië aan de Adriatische Zee of aan de Sloveense Riviera, de naam staat voor “Haven van de Rozen” en deze naam heeft oorspronkelijk een religieuze betekenis (rozenkrans). Het stadje Portoroz ligt echter in een mooie groene omgeving en wordt daarom nu ook wel “Haven van de Bloemen” genoemd.
Portoroz is een van de belangrijkste toeristische gebieden van Slovenië, aan het einde van de negentiende eeuw werden hier al de eerste kuuroorden gebouwd en aan het begin van de twintigste eeuw was het een van de bekendste en grootse badplaatsen van Europa.
Het hele land werd minder populair tijdens de Sloveense onafhankelijkheidsstrijd en de Joegoslavische burgeroorlog. Slovenië werd weer onafhankelijk in 1991 en het land begon met de opbouw, ook de toeristen kwamen langzaam maar zeker weer terug.
Portoroz is nu een sfeervolle kustplaats en kuuroord met een schitterende ligging tussen de groene heuvels en aan de diepblauwe Adriatische Zee op korte afstand van het land Kroatië. In het stadje is een jachthaven en er zijn verschillende goede hotels en casino’s langs de brede boulevard met palmbomen.
Het strand van Portoroz is een lang en breed openbaar zandstrand met goede faciliteiten, de meeste hotels hier hebben een privéstrand.
Er zijn een aantal bezienswaardigheden in de directe omgeving en het is mogelijk om dagtochten te maken met een zeilboot op de Adriatische Zee.
In Portoroz en omgeving liggen de restanten van de oude smalspoorbaan Parenzana, er zijn nog steeds oude stationsgebouwen, tunnels en viaducten in de omgeving te vinden met aangelegde fietsroutes door de tunnels.
Piran ligt drie kilometer ten noordwesten van het dorp, het is een mooie oude stad met een Venetiaanse architectuur en in het natuurgebied Secovlje Salina liggen goede wandelpaden en fietspaden.
Strunjan Klif
Drie kilometer ten noorden van het stadje Portoroz ligt het landschapspark Strunjan, hier ligt de hoogste klif van de Adriatische kust en een mooie lagune. De bijzonder mooie Strunjan Klif heeft een hoogte van 80 meter en het is een flysch klif, dit is een opeenvolging van sedimentair gesteente. Vanaf de Strunjan klif is er uitzicht op de plaats Piran.
Secovlje Salina
Het natuurpark Secovlje Salina ligt vijf kilometer ten zuiden van Portoroz. De Secovlje zoutpannen is een Ramsar wetland en een natuurpark met een oppervlakte van 6,5 vierkante kilometer. In het natuurpark liggen zoutpannen, wetlands en rietvelden aan de monding van de rivier Dragonja.
De Secovlje Salina is een bijzonder plantenrijk gebied met veel zoutminnende planten (halofyten) en een belangrijk vogelrijk gebied met ruim 270 soorten vogels waaronder circa 90 soorten broedvogels. Het natuurgebied is met dit grote aantal broedvogels het meest belangrijke broedgebied voor vogels van heel Slovenië.
Het gebied is ook een rijksmonument en er is een klein informatiecentrum en het Museum van de Zoutwinning over de geschiedenis van de zoutwinning. Het museum is geopend van 1 april tot en met 31 oktober.
In het wetlandgebied liggen nog de ruines van de huizen van de vroegere werknemers.
Hoewel de zoutwinning in 1960 officieel werd verlaten wordt er in de zomer, vier maanden per jaar, nog steeds op de traditionele manier zout gewonnen in het gebied. Het zout wordt opgeslagen in het oude zoutpakhuis Magazen Grando (gebouwd in 1858) in Portoroz. Het zout wordt verkocht onder de naam Piran zout (Piranska sol) en het is een beschermde oorsprongsbenaming in de EU.