Standbeeld Decebalus

 

Het standbeeld van Decebalus in Roemenië is een enorm rots beeldhouwwerk met een hoogte van 55 meter en een breedte van 25 meter. De sculptuur van Decebalus is het hoogste rots beeldhouwwerk van Europa en ligt in de IJzeren Poort aan de oever van de Donau bij de stad Orsova in Roemenië.

 

 

IJzeren Poort

 

De IJzeren Poort is een kloof of kloofdal van de Donau met een lengte van 134 kilometer op de grens van Servië en Roemenië. De Donau vormt hier ook de grens tussen de zuidelijke Karpaten en de noordwestelijke uitlopers van het Balkan gebergte. Aan de Roemeense kant ligt het natuurpark Portile de Fiere, het grootste natuurpark van Roemenië.

Aan de Servische kant ligt het nationaal park Derdap. De IJzeren Poort ligt tussen de steden Orsova en Donji Milanovac.

 

 

De smalste kloof in het IJzeren Poort kloofdal is de Kazan kloof, in de Kazan kloof of de “Grote Kazan”  heeft de Donau een breedte van 150 meter en een maximale diepte van 53 meter. Het woord Kazan is afgeleid van het woord voor ketel of reservoir. Over de Grote Kazan bouwde de Romeinse keizer Trajanus een brug van het jaar 103 tot 105 voorafgaand aan de verovering van Dacië. De Brug van Trajanus was een Romeinse boogbrug met een lengte van 1135 meter en was waarschijnlijk de grootste boogbrug ooit gebouwd. De Brug van Trajanus werd in het jaar 270 verwoest door Aurelianus.

 

Op beide oevers van de Donau zijn de pijlers nog te zien en er is een grote plaquette, de Tabula Traiana, te zien van 4 bij 1,75 meter ter herdenking aan de bouw van de brug. Aan de Kleine Kazan werd het standbeeld van Decebalus uitgebouwd in de rotsen.

 

Binnen de IJzeren Poort ligt een grote stuwdam en de twee waterkrachtcentrales Iron Gate 1 en de Iron Gate 2.

 

Standbeeld Decebalus

 

Decebalus was de laatste koning van Dacië (Dacia), hij vocht tegen de Romeinse keizers Domitianus en Trajanus voor de onafhankelijkheid van zijn land. Dacië was een Romeinse provincie van het jaar 106 tot 271 en is nu het huidige Roemenië. Het standbeeld ter ere van de koning Decebalus is uitgehouwen in de rots tussen 1994 en 2004 en werd gebouwd in opdracht van de Roemeense zakenman Iosif Constantin Dragan.

 

Onder het grote beeldhouwwerk staat de inscriptie “Koning Decebalus gemaakt door Dragan”. Dragan zag het beeld als een wegwijzer naar de bakermat van beschaving waarbij volgens hem een verenigd Europa representatief staat voor de natuurlijke loop van de geschiedenis.

 

Twaalf beeldhouwers hebben 10 jaar lang gewerkt om het beeld te voltooien. Het standbeeld heeft een hoogte van 55 meter en een breedte van 25 meter. De neus met een lengte van 7 meter gaf problemen tijdens het beeldhouwen, om te voorkomen dat het rotsblok afbrokkelde werd de neus versterkt met ijzer en cement. Het imposante standbeeld is mooi in de rots uitgehouwen en gaat op in de natuurlijke omgeving van de kloof.