Werelderfgoed Polen
In Polen zijn nu 16 werelderfgoed monumenten waarvan 15 cultureel en 1 natuurlijk erfgoed (2019). De monumenten, vooral Auschwitz-Birkenau, trekken veel bezoekers uit het binnen- en buitenland.
Informatie over het werelderfgoed in Polen:
Cultureel erfgoed Polen
- Auschwitz Birkenau – Duits naziconcentratie- en vernietigingskamp (1940-1945).
- Hala Stulecia in Wroclaw of de Jahrhunderthalle is een multifunctionele hal voor recreatie. De hal is gebouwd tussen 1911 en 1913 en wordt voor die tijd gezien als een vooruitstrevend werk van moderne techniek en architectuur. In de Hala Stulecia worden onder andere muziekvoorstellingen en sport evenementen gehouden.
- Vredeskerken in Jawor en Swidnica, de vredeskerken zijn de grootste houten kerkgebouwen van Europa. De kerken werden gebouwd in de tweede helft van de zeventiende eeuw na de Vrede van Westfalen en zijn een symbool van Lutherse godsdienstvrijheid.
- Historisch centrum van Krakau , een belangrijke cultuurstad en een van de weinige steden in Polen die ongeschonden door de tweede wereldoorlog kwam.
- Historisch centrum van Warschau, het historische centrum is een mix van verschillende stijlen met veel kerken en paleizen elk met een unieke architectonische stijl.
- Houten kerken van zuidelijk Klein Polen, zes imposante kerken gebouwd in een kwalitatieve technische en artistieke stijl en van grote invloed op de ontwikkeling van de houten architectuur in Polen.
- Houten tserkvas van de Karpaten in Polen en Oekraïne, gezamenlijk werelderfgoed. Een groep van 16 kerken gebouwd van horizontale houten stammen in Polen en Oekraïne tussen de zestiende en de negentiende eeuw.
- Kalwaria Zebrzydowska: maniëristisch architectuur- en parkcomplex en bedevaartspark, een belangrijk bedevaartsoord en cultuurlandschap in Zuid-Polen.
- Kasteel van de Teutoonse orde in Malbork in het Poolse Pommeren. Het slot Mariënburg is opgericht in 1274 en was van 1309 tot 1457 de verblijfplaats van de Grootmeester van de Duitse Teutoonse Orde en het bestuurlijk centrum van de kruisridderstaat.
- Koninklijke zoutmijnen Wieliczka en Bochnia, mijngangen met een lengte van 300 kilometer en een diepte van ruim 320 meter. De zoutmijnen waren in gebruik van de dertiende eeuw tot aan het einde van de twintigste eeuw. Bezoekers worden rondgeleid langs een route met kleine standbeelden die uitgehouwen zijn in het rotsachtige zout, er is een zoutziederij kasteel en er zijn oude werktuigen te zien.
Krzemionki Prehistorische gestreepte vuursteen mijnstreek, de mijnstreek Krzemionki was een complex van vuursteen mijnen voor de winning van gestreepte vuursteen en ligt ten noordoosten van de stad Ostrowiec Swietokrzyski.
- Middeleeuwse stad Torun, stad opgericht in het noorden van Polen door de Duitse Orde. De stad werd later een welvarende Hanzestad wat terug te zien is in de indrukwekkende gebouwen uit de veertiende en vijftiende eeuw zoals het Copernicus wetenschapsmuseum.
- Muskauer Park / Park Muzakowski is een gedeeld werelderfgoed met Duitsland. Landschapspark in Engelse stijl aan de rivier de Neisse, beide delen van het park zijn met bruggen verbonden. Het park met het Muskau Paleis werd niet in een idyllische stijl gebouwd maar juist in de stijl van het omliggende landschap met gebruik van lokale planten en boomsoorten.
- Oude stad van Zamosc in het zuidoosten van Polen, de oude stad is een renaissance stad en werd gebouwd als “ideale stad” volgens de Italiaanse maatstaven. De Grote Markt van Zamosc wordt gezien als een van de mooiste pleinen van Europa uit de zestiende eeuw.
Tarnowskie Gory lood-, zilver- en zinkmijn met een bijzondere ondergrondse rivier.
Natuurlijk erfgoed Polen
- Bos van Bialowieza , gezamenlijk erfgoed met Polen en Wit-Rusland.
De bezienswaardige stad Gdansk staat op de voorlopige werelderfgoed lijst als: Stad van Herinnering en Vrijheid.