Lovran
Lovran in Kroatië is een sfeervol stadje aan de westkust van de Kvarnerbaai, de voormalige vissersplaats ligt aan de voet van de berg Ucka en aan de Rivièra van Opatija. Het stadje ligt vier kilometer ten zuiden van het plaatsje Icici en zeven kilometer ten zuiden van de stad Opatija. De naam Lovran is afgeleid van het Kroatische woord voor laurier, de laurier is ook te zien in het wapen van de stad en het kruid Laurus nobilis groeit als wilde plant veel in de omgeving. Lovran werd aan het einde van de negentiende eeuw een populair kuuroord, niet alleen tijdens de zomermaanden maar ook vooral als plaats om te overwinteren vanwege het milde klimaat. In de zomer geeft de berg Ucka veel schaduw en een verkoelend windje. Er zijn vanuit Lovran wandelroutes naar de top van de berg Ucka en naar het strand van Medveja. Bij het plaatsje zelf liggen twee stadsstranden en in de baaien in de omgeving liggen veel kleine stranden.
Bezienswaardigheden in Lovran en omgeving zijn onder andere een aantal art nouveau of jugendstil villa’s langs de kuststrook en de populaire promenade Lungomare langs de kust over een lengte van twaalf kilometer tussen Lovran en Volosko. In de oude binnenstad staat op het St. George plein een mooie kerk, de St. George kerk of St. Joris kerk met de opvallende gele toren is gebouwd in de veertiende eeuw en er zijn fresco’s te zien en Glagolitische inscripties, het oudste ontworpen schrift voor een Slavische taal.
Marunada
Lovran staat bekend om de goede restaurants met het lekkere eten en om de lokale festivals. Elk jaar is er het aspergefestival en het kersenfestival en de visserijdagen met culturele evenementen maar het meest bekende traditionele feest is de Marunada oftewel het kastanjefestival. De Marunada is een gastronomisch evenement dat elk jaar in oktober wordt gevierd. In het binnenland achter Lovran liggen grote boomgaarden met Tamme kastanje bomen, maar ook in de achterliggende bossen staan veel van deze bomen. Tijdens en na de oogst worden er kastanjes geroosterd en tijdens het kastanjefestival worden er veel gerechten gemaakt met de Tamme kastanje. De geroosterde kastanjes worden wel gegeten met een lokale Kroatische brandenwijn van honing. Tijdens de hele oogstmaand bieden hotels, restaurants en banketbakkers verschillende gerechten aan waarin de zoete kastanje is verwerkt. Tijdens de Marunada is er ook gezamenlijke wandeling naar de Ucka berg en verschillende andere sportieve activiteiten. Op het plein zijn muziekevenementen tijdens het Marunada weekend en na het weekend verplaatst het feest zich van Lovran naar de dorpen Liganj en Dobrec.