Campanië

 

De regio Campanië in het zuidwesten van Italië ligt aan de Tyrreense Zee. Campanië of Campania in het Italiaans heeft een oppervlakte van 13.590 vierkante kilometer en een kustlijn met een lengte van 350 kilometer. De hoofdstad van de regio is Napels en de vijf provincies zijn: Napels, Caserta, Benevento, Avellino en Salerno. Campanië werd gekoloniseerd door de oude Grieken en maakte deel uit van Magna Graecia of Groot-Griekenland. Tijdens de Romeinse tijd werd de Grieks-Romeinse cultuur belangrijk. De regio Campanië heeft hierdoor een kenmerkende identiteit en cultuur op het gebied van architectuur, archeologie, muziek en gastronomie. De Romeinen noemden de regio Campania Felix, te vertalen als het gelukkige landschap of het vruchtbare platteland. Campanië was tegen het einde van de vierde eeuw voor Chr. een volwaardig deel van de Romeinse Republiek en werd gewaardeerd om het rijke platteland. In combinatie met de Griekse taal en gebruiken werd het een belangrijk centrum van de Hellenistische beschaving en ontstond er een Grieks-Romeinse cultuur. De regio Campanië is een goed bezochte Italiaanse regio in het zuiden van het land met een aantrekkelijke combinatie van natuur en cultuur.

 

Natuur Campanië

 

Campanië is een heuvel- en bergachtige regio met een kustlijn met een lengte van circa 350 kilometer. Langs de kusten van Campanië liggen veel baaien en vier golfen, dit zijn: de Golf van Gaeta, de Golf van Napels, de Golf van Salerno en de Golf van Policastro.

 

De hoogste berg in de regio is de Monte Miletto met een hoogte van 2050 meter in het Matese gebergte. Er zijn een aantal vulkanen zoals de bekende Vesuvius.

Belangrijke rivieren zijn onder andere de Volturno, de Garigliano en de Sarno en verder zijn er bossen, een aantal meren en vlaktes.

 

De Campanische Archipel ligt aan de Golf van Napels met de eilanden Ischia, Capri, Procida, Nisida en Vivara.

Beschermde natuurgebieden in de regio zijn het Nationale Park Vesuvius met de bekende vulkaan en het Nationale Park Cilento en Vallo di Diano, het regionale park Monti Picentini, een aantal regionale natuurparken en natuurreservaten en vier beschermde zeereservaten.

 

In de regio liggen citroenboomgaarden en wijngaarden met de productie van enkel DOC-wijnen. Van de Sorrento- en de Amalficitroen wordt de lokale Limocello likeur gemaakt en de citroen wordt verwerkt in hartige en zoete gerechten zoals Napolitaans gebak. De Campaanse citroenen worden wel “het kleine meisje” genoemd omdat het een vrouwelijke vrucht is. Bekende streekgerechten met lokale ingrediënten zijn verder de Napolitaanse pizza,  spaghetti Sorrentina en ravioli Capresi met caciotta caprese; een zachte kaassoort van het eiland Capri.

 

Bezienswaardigheden Campanië

 

In de regio Campanië zijn veel culturele en natuurlijke bezienswaardigheden met oude locaties zoals Pompeï, Paestum en Velia of Elea maar ook de Amalfikust, de vulkaan Vesuvius en het eiland Capri zijn bekende toeristische bezienswaardigheden.

Unesco werelderfgoed monumenten in de regio zijn: het historisch centrum van Napels, het koninklijk Paleis van Caserta ten noorden van de stad Napels, de archeologische opgravingen van de oude Romeinse steden Pompeï, Herculaneum en Torre Annunziata. Het Santa Sofia-complex in Benevento, de Amalfikust en het Nationale Park Cilento en Vallo di Diano met de archeologische opgravingen van Paestum, Velia en de Certosa di Padula.

 

Het schiereiland Sorrentine of penisola Sorrentina ligt in het noorden aan de Golf van Napels en in het zuiden aan de Golf van Salerno. Het schiereiland is vernoemd naar de stad Sorrento en wordt hierom ook wel het schiereiland van Sorrento genoemd. De Sorrento Kust ligt in het noorden van het schiereiland en de Amalfikust ligt in het zuiden van het schiereiland. De belangrijkste plaats aan de noordkust is Sorrento en aan de zuidkust van het schiereiland Sorrentine liggen onder andere de bezienswaardige stadjes Amalfi, Ravello, Positano, Atrani en Maiori. De kustplaatsen in de regio krijgen elk jaar veel Blauwe vlag toewijzingen voor schone en veilige stranden.

 

vakantiebestemmingen Campanië

 

natuur en cultuur Campanië

 

overige informatie