Gouden Cirkel Tour

 

De Gouden Cirkel Tour of de Gouden Ring Tour is een bekende rondreis in IJsland. Tijdens deze rondrit worden in een dag de meest bekende bezienswaardigheden van IJsland bezocht. De start van de klassieke Gouden Cirkel (Golden Circle Tour) ligt in de hoofdstad Reykjavik vervolgens worden Nationaal Park Thingvellir, Gullfoss en Haukadalur met Geysir, Strokkur en Blesi bezocht. De Gouden Cirkel Tour is een dagtrip met gids in het zuiden van IJsland en duurt circa negen uur.

 

 

Gouden Cirkel Tour bezienswaardigheden

 

Nationaal park Thingvellir is vooral historisch gezien een belangrijk park, verder is er een riftvallei, goede duikplaatsen, een groot meer en een mooie waterval te zien.

 

Gullfoss

 

 

Gullfoss is een van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland, de waterval ligt in de rivier Hvita (Witte rivier). De Hvita is een gletsjerrivier met een lengte van 419 meter, de rivier wordt gevoed door smeltwater van de gletsjers maar ook door regenwater. De Gullfoss, de Gouden waterval, valt in twee trappen die bijna haaks op elkaar staan, de eerste trap heeft een lengte van 11 meter, de tweede een lengte van 21 meter. Het water valt in de Gullfosskloof, deze kloof is ruim 70 meter diep, 20 meter breed en heeft een lengte van 2,5 kilometer. De Gullfoss wordt de Gouden waterval genoemd vanwege de zon die op het stuifwater valt waardoor er vaak schitterende regenbogen zijn te zien.

 

Haukadalur

 

 

Het Haukadalur of het Haviksdal is een geothermaal (aardwarmte) gebied met geisers en warmwaterbronnen. In vulkanische streken, zoals IJsland, ligt geothermische warmte of aardwarmte op een geringe diepte.

 

Er zijn veel bezienswaardigheden in Haukadalur, de meest bekende zijn de geisers Geysir en Strokkur, verder zijn er de warmwaterbronnen zoals de Blesi met bijzonder blauw water, de Haihver is de hoogst gelegen bron en de Konungshver (koningsbron) is een van de grootste warmwaterbronnen.

 

Geysir

 

De Geysir, ook wel de Grote Geysir genoemd, is de naamgever van alle geisers. Geysir wordt gezien als de oudste geiser ter wereld doordat het de eerste geiser was waarvan de activiteit werd vastgelegd en die deze naam kreeg. Het woord Geysir komt van het IJslandse woord “gjosa” voor spuiten of stromen. De activiteit van Geysir is heel wisselend, de geiser heeft wel ruim 120 meter hoog gespoten maar ook jaren met maar 50 meter van drie tot acht keer per dag. Nu is de Geysir niet erg actief en spuit zo’n tien meter hoog en slechts enkele keren per dag.

 

Strokkur

 

De Strokkur is een actieve geiser en spuit om de 5 tot 10 minuten, de Strokkur ligt vlak bij Geysir. Het proces van de eruptie is mooi te zien, eerst is er een dampbel, dan het begin van een eruptie en uiteindelijk een volledige eruptie. Strokkur heeft een diepte van 23 meter en een temperatuur van 120 graden, op 16 meter diepte gaat het water over op dampvorm. Deze damp zoekt een uitweg en spuit omhoog samen met bovenliggende waterkolom, de geiser spuit 15 tot 20 meter hoog.