Vravrona
Vravrona ligt tussen de plaatsen Artemida en Porto Rafti aan de oostkust van Attika of de Atheense Rivièra in Griekenland, vijftien kilometer ten oosten van de luchthaven. Vravrona is mooi gelegen op een groene landtong pal aan zee aan deze vrij ruige kustlijn.
Het dorp met circa 100 inwoners heeft een aantal smalle straten, enkele winkels en tavernes.
De groene omgeving is vruchtbaar en staat vooral bekend om de Batala tomaat, een grote zoete, vlezige en zeer smakelijke tomaat met een dunne schil. Door de dunne schil barst de tomaat vrij snel en is de vrucht niet geschikt voor de handel, maar de Batala tomaat is een van de lekkerste tomaten soorten van Griekenland. Het gebied staat ook bekend om de Brauronia vijgen of de Koninklijke vijgen, het is een grote zoete vijg met een dunne schil.
Brauron
Brauron, het vroegere Vravrona, was in de oudheid een belangrijke plaats voor verering van Artemis met het Heiligdom van Artemis. Het verhoogde tempelterrein heeft een mooie ligging tussen de heuvels en aan een baai met uitzicht op de zee en het eiland Evia. De fundamenten van de tempel zijn te zien en de Dorische zuilengang van de stoa is gedeeltelijk gerestaureerd. De tempel, het Heiligdom van Artemis of het heiligdom van Brauron werd vermoedelijk gebouwd in de 8ste eeuw v. Chr. en later in opdracht van Pisistratos verder uitgebouwd. Pisistratos (Pisistratus) (607 – 527 v. Chr.) was de eerste alleenheerser of tiran van Athene.
Tussen de archeologische opgraving en de kust ligt het Vravrona wetland of het Alikes wetland gevoed door de rivier Erasinos. De platanen, de drassige rietvelden en de beekjes geven het rustieke tempelterrein een bijna betoverende of mythische sfeer, waarbij de tijd lijkt stil te staan.
Artemis
De Tempel van Artemis in Brauron was gewijd aan de godin Artemis. Volgens de legende werd Iphigenia gered van de offerdood door Artemis en in Tauris (Krim) ondergebracht. Samen met haar broer Orestes vluchtten ze later met een houten cultusbeeld naar Brauron en stichtte hier een heiligdom voor Artemis. Iphigenia bleef tot aan haar dood verbonden als priesteres aan de tempel en werd na haar overlijden begraven in de Grot van Iphigenia bij de ingang van het terrein.
In Brauron werd de godin Artemis vereerd als beschermster van de ongerepte natuur en de vruchtbaarheid. Elke vier jaar was er het Arkteia festival met een processie van Athene naar Brauron en het inwijdingsritueel Brauronia. Op de Akropolis in Athene stond een kleinere versie van het Heiligdom Artemis Brauronia. Jonge meisjes voerden een rituele berendans uit ter voorbereiding op hun puberteit en vruchtbaarheid. Ze droegen een ketting met de gedroogde Brauronia vijg. Na de bevalling offerden vrouwen hun kleding aan de godin, ook de kleding van vrouwen die in het kraambed stierven werd geofferd.
Museum en openingstijden
In het Archeologisch Museum Brauron zijn beeldhouwwerken en reliëfs van het heiligdom en in de omgeving opgegraven Cycladische en Myceense voorwerpen te zien. De entreeprijs voor de archeologische opgraving en het museum samen is € 6,- per persoon, 65+ € 3,- en gratis toegang onder de 18 (2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, het laatste weekend van september en op elke eerste zondag van de maand in de maanden november t/m maart. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 08:00 tot 15:00.