Kerkinimeer

 

Het Kerkinimeer is een natuurgebied in het noorden van Griekenland in de regionale eenheid Serres en de regio Centraal-Macedonië bij de grens met Bulgarije. Lake Kerkini is een stuwmeer, een Natura-2000 gebied en een Ramsar wetland. Het stuwmeer ligt tussen Mount Kerkini, Mount Disoro en Mount Mavrovouni (ook wel Krousia genoemd).

 

 

Het Kerkini gebergte is in de volle lengte een natuurlijke wal voor het Kerkini Meer en de grenslijn tussen Griekenland en Bulgarije. Ten oosten van het kunstmatige meer ligt de plaats Sidirokastro, in het zuidoosten ligt de plaats Serres, in het zuidwesten de plaats Kilkis en in het westen de plaats Kerkini.

 

Strimon rivier

 

Het Kerkinimeer was vroeger een moerasgebied, door het bouwen van een dam in de Strimon rivier in 1932 is het stuwmeer ontstaan. Het doel hiervan was irrigatie van de omliggende landbouwgebieden en het tegengaan van overstromingen. De Strimon onstspringt in het Vitosja gebergte in Bulgarije en heeft een lengte van 408 kilometer, in Bulgarije heet de rivier Stroema.

 

Fauna en flora Kerkini Lake

 

De fauna en flora in en rondom het Kerkinimeer is zeer uitgebreid. Het meer is nu een vogelgebied van internationaal belang (Ramsar wetland) voor trekvogels maar ook voor niet-migrerende vogels. Van de ruim 220 waargenomen vogelsoorten staan er circa 80 op de rode lijst van de IUCN. In het gebied leven duizenden vogels, verschillende soorten kikkers, salamanders, schildpadden, slangen en hagedissen. In het natuurgebied leeft ook de waterbuffel met de grootste buffelkolonie van Griekenland.

 

 

Vogelsoorten die in het gebied leven zijn onder andere: de witte pelikaan, de kroeskoppelpelikaan, de zwarte ibis, de lepelaar, het visdiefje, de witwangstern, de zwarte stern en de lachstern. De steltkluut, de krakeend, de witoogeend, de kleine zilverreiger, de ralreiger, de kwak en de dwergaalscholver. In de omgeving en in de bossen van het Kerkini gebergte: de schreeuwarend, slangenarend, dwergarend, de zwarte wouw, de slechtvalk en de witrugspecht.

 

 

Vooral in het noordoosten van het meer zijn veel eilandjes met bomen zoals de tamarisk. Er groeien waterplanten zoals de watergentiaan, waterlelies, veenwortel, de drijvende watervaren en fonteinkruid. De zeldzame dieren- en plantensoorten maken het gebied bijzonder mooi en van ecologisch belang.

 

 

Toerisme

 

Er is weinig toerisme in deze streek maar het is een perfect gebied voor ecotoerisme. Inkomsten uit toerisme helpen de lokale inwoners om het gebied beter te beschermen.

 

 

Op het Kerkini Meer kan men mee met een rondvaarttocht over het grote meer. De oppervlakte van het meer is bijna 110 vierkante kilometer en de maximale diepte van het meer is 35,5 meter. De boot vaart circa een uur, in de maand mei staat het water hoog en bereikt meer plaatsen dan als het water laag staat. In de vogeltrekperiode oktober en november zijn er spectaculaire aantallen vogels maar het hele jaar door zijn er duizenden vogels te zien.