Gezondheidstoerisme

 

Wellness is een vorm van gezondheidstoerisme, zoals kuuroorden, hydrotherapie, spa, stoombaden en sauna’s, allemaal een vorm van watertherapie oftewel ontspanning of ontstressen in het water. Gezondheidstoerisme is gericht op het bevorderen van de fysieke of mentale gezondheid maar vooral om lekker te relaxen, het is een oude traditie met een nieuwe belangstelling en waardering.

 

 

Geneeskrachtige bronnen

 

Na de Romeinse tijd bleven een aantal badplaatsen populair in gebruik. Een bekende plaats die populair bleef is Spa in België. Peter de Grote ging in 1717 naar Spa voor zijn gezondheid, nu is er nog steeds de Bron van de Peter de Grote. In de loop der tijd is Spa het woord geworden voor elke geneeskrachtige natuurlijke waterbron en ook hotels of kuuroorden zijn zich gewoon een Spa gaan noemen. Het Engelse Bath werd in de 18de eeuw ook zo’n populaire plaats vanwege de geneeskrachtige bronnen. In Japan noemen ze hete bronnen of warmwaterbaden Onsen. De Japanse traditie van baden is al eeuwenoud en gezondheidstoerisme is nu bijzonder populair. Men bezoekt de baden om lichaam en geest tot rust te laten komen, een gezonde traditie.

 

Tot aan het begin van 1900 waren de plaatsen met natuurlijke bronnen zeer populair vooral in Duitsland en Engeland en vooral bij het rijkere deel van de bevolking. Begin 1900 begonnen de badplaatsen kritiek te krijgen vanuit de medische hoek. De baden waren niet hygiënisch en de therapeutische waarde was niet bewezen. Vandaag de dag wordt wellness of hydrotherapie zeker in combinatie met massage soms wel erkend als effectief middel bij kwalen en soms ook vergoed door het ziekenfonds. Maar de meningen over de heilzame werking zijn nog steeds verdeeld.

 

Hydrotherapie

 

Hydro therapie of de Leer van water geneeskunde wordt al heel lang toegepast. Het was een leefwijze van de oude Romeinen en Grieken. Het zuivere water uit de bergen werd via aquaducten naar de dorpen gebracht om er van te kunnen drinken en in te kunnen baden. Bij de waterbronnen werden vaak badhuizen gebouwd, een asklepion. In Griekenland waren er verschillende beroemde kuuroorden, een van de bekendste is Epidaurus in Griekenland, gebaseerd op genezing van de goden en de magische plaats kan nog steeds worden bezocht. In de Romeinse tijd werd er al heel wat op los gediscussieerd over de geneeskrachtige werking van water. Sommigen waren van mening dat het water hielp tegen onder andere reumatische aandoeningen en anderen zagen het alleen als een bron van genot.

 

Thalassotherapie

 

De thalassotherapie is een zeewater kuur. (Thalassa = Grieks woord voor zee). Het zoute zeewater heeft een geneeskrachtige werking bij verschillende huidziekten. Hippocrates schreef al zeebaden voor en de bioloog Rene Quinton ontdekte dat de samenstelling en concentratie van ons bloedplasma vrijwel identiek zijn aan zeewater. Het zeewater maar ook bijvoorbeeld zee-algen bevatten in de dezelfde verhouding sporenelementen, minerale zouten en proteïne die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zeewaterkuren zouden vooral het zelfherstellende vermogen van ons lichaam op natuurlijke wijze opwekken. Vooral in landen als Frankrijk en Griekenland is de Thalassotherapie populair.

 

Wellness vakantie

 

Wellness hotels liggen vaak op rustige afgelegen plaatsen in de natuur en in een omgeving van schone lucht en helder water. De hotels maken bij de bouw van het hotel veel gebruik van natuurlijke en duurzame materialen zoals natuursteen, hout en bamboe.

 

Een weekend of een paar dagen doorbrengen in een gezonde toeristische omgeving gaat in veel culturen niet alleen om het baden maar om de hele traditie er om heen. Het is een evenwicht in levensstijl ten opzichte van de hectische werkcultuur. De ochtend begint met het kijken naar de zonsopgang, gevolgd door een warmwaterbad en een traditioneel ontbijt. Gekleed in een kimono of iets dergelijks wat lekker zit, wat wandelen of lezen gevolgd door lokale hapjes als lunch. Na een dutje weer een warmwaterbad en dan de zonsondergang bewonderen. Hierna een gevarieerd diner met wederom lichte hapjes en ter afsluiting van de dag eventueel nog een warmwaterbad.

 

 

Er zijn nog veel andere vormen van gezondheidstoerisme zoals de Turkse baden, modderbaden, aromatherapie of massage. Of gezondheidstoerisme of wellness nu wel of niet als natuurgeneeswijze wordt gezien daarover zullen de meningen wel blijven verschillen, maar een korte wellness vakantie  in Griekenland, Spanje of op Cyprus in een mooie natuurlijke omgeving is altijd een fijne manier om te relaxen.