Georgië
Georgië ligt zowel in Europa als in West-Azië, Georgië (Sakartvelo) heeft een oppervlakte van 69.700 vierkante kilometer en ruim 4,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van Georgië is Tbilisi en het land grenst aan de landen Rusland, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en aan de Zwarte Zee. De vlag van Georgië heeft een in het midden een groot rood kruis (het St. George of Jeruzalem kruis) en vier kleine witte kruizen op een witte achtergrond.
Georgië is een schitterend ruig en bergachtig land en ligt in het Kaukasus gebergte, de Sjchara of de Shkhara is de hoogste berg van het land met een hoogte van 5.201 meter. In het westen grenst het land aan de Zwarte Zee met een kustlijn met een lengte van 315 kilometer, tussen oost en west ligt de Lichi bergketen, in het zuiden liggen hoogvlaktes bedekt met lava. Een groot deel van het land bestaat uit bergen, bossen, graslanden, rivieren en meren, het grootste meer van Georgië is het Paravani Meer en de langste rivieren zijn de Mtkvari (Koera), de Alazani en de Rioni. Het land heeft een rijke cultuur en is van de oudste wijnproducerende regio’s ter wereld. Er zijn twee bijzondere grottensteden: de onbewoonde stad Uplistsikhe en de grotstad Vardzia waar nu nog circa zes monniken wonen.
Natuurgebieden Georgië
Georgië is een vogelrijk land met verschillende ecologische zones en in Georgië ligt het nationaal park en wildernispark Borjomi-Kharagauli, een uniek stuk wildernis met ongerepte wouden, besneeuwde hellingen en de diepe valleien met wildstromende bergbeken van de Kaukasus en de steppemeren van het hoogland in de historische provincie Javakheti, niet ver van de Armeense en Turkse grens. Vogelsoorten zijn onder andere: de bergtiftjaf, groene fitis, Kaukasisch berghoen, Kaukasisch sneeuwhoen, Aziatische steenpatrijs en de mooie lannervalk. Belangrijke natuurgebieden in het land zijn onder andere: Algeti, Mackakhela, het natuurreservaat Kazbegi bij Stepantsminda, Tbilisi, Kolkheti, Mtirala en de Imeriti grotten. Er zijn in Georgië in totaal ruim 60 beschermde natuurgebieden, het eerste beschermde natuurgebied werd in 1912 opgericht: het natuurreservaat Lagodekhi. Het totale beschermde natuurgebied in het land heeft een oppervlakte van 520.273 hectare, dat is ongeveer 7,5 % van het grondgebied van het land, van deze beschermde gebieden bestaat circa 75 % uit bos. Er zijn in het land 32 natuurreservaten, negen Nationale Parken zoals het nationale park Toesjeti en twee Ramsar wetlands in het westen van het land.
Ontdek de vakantiebestemmingen Georgië en de natuur en cultuur in Georgië:
vakantiebestemmingen Georgië
natuur en cultuur Georgië
overige informatie Georgië