Rozenfamilie
De Rozenfamilie, Rosaceae, is een plantenfamilie met circa 2950 soorten binnen 91 geslachten. De Rozenfamilie produceert veel eetbaar fruit zoals appels, peren, kweeperen, abrikozen, pruimen, kersen, frambozen, aardbeien en amandelen.
Prunus
Prunus is een geslacht binnen de Rozenfamilie met circa 430 soorten, veel van deze soorten worden gekweekt vanwege het fruit en de vrucht is meestal een steenvrucht.
Amandel – Prunus dulcis
De amandelboom is een gecultiveerde boom in het hele Middellandse Zeegebied zoals Griekenland en bloeit al vanaf begin maart. De Romeinen noemden de amandel: Griekse noot (nux graeca). In het oude Griekenland waren veel mythen waarin de amandelboom een rol speelt. Volgens een mythe zou de amandel zijn ontstaan uit een druppel bloed van de Griekse godin Rhea, de moeder van de goden, vereerd op de berg Ida. Uit de cultus rondom Rhea zou Moederdag zijn ontstaan.
Kerspruim – Prunus cerasifera
De kerspruim groeit in het wild vooral in Oost-Europa zoals in Bulgarije en Servië maar ook in Turkije, het zijn grote struiken of kleine bomen met een hoogte van 5 tot 8 meter en een eetbare vrucht. Andere namen voor de kerspruim zijn myrobalaan of Turkse kers. Het is een van de eerste bloeiende bomen in het voorjaar in Europa, vaak nog vroeger dan de amandelboom, de boom bloeit met witte geurige bloemen. De kleine vrucht met een doorsnede van 2 tot 3 cm kleurt van groen naar donkerrood en kan geplukt worden van juli tot september. De kerspruim vrucht smaakt als een pruim maar heeft de maat van een grote kers. De zoete vruchten kunnen zo gegeten worden maar er wordt ook wel jam van gemaakt of verwerkt in andere gerechten.
Kweepeer – Cydonia oblonga
De kweepeer of de kweeappel is de enige soort in het geslacht Cydonia, het is een kleine bladverliezende boom met pitvruchten. De kleine boom groeit met een hoogte van 5 tot 8 meter en is inheems in onder andere Cyprus, Griekenland, Kroatië, Macedonië, Slovenië en Turkije. De boom bloeit in het voorjaar met roze of witte bloemen. De harde vrucht kleurt van groen naar geel in het najaar en hebben een appel- of peervorm. De botanische naam Cydonia is afkomstig van de oude Griekse stad Kydonia of Cydonia gesticht door koning Cydon uit de Griekse mythologie. Het oude Kydonia lag bij de huidige stad Chania op Kreta. Van de vrij zure vruchten wordt wel zoete kweepeer gelei gemaakt.
Loquat – Eriobotrya japonica
De Loquat ook wel Japanse mispel genoemd komt van oorsprong uit China en wordt al eeuwenlang in Japan gekweekt. De kleine boom werd rond het einde van de achttiende eeuw in Europa geïntroduceerd en groeit nu veel in landen met een mediterraan klimaat zoals Griekenland, Spanje en Turkije. De boom groeit met een hoogte van gemiddeld 3 tot 7 meter en heeft donkergroen langwerpig blad, de kleine witte bloemen hebben een sterke zoete geur. De rijpe oranje vrucht Loquat is een vrij zoete sappige vrucht, die zo gegeten kan worden maar ook verwerkt wordt in jam of salades.
Meidoorn – Crataegus
Meidoorn is een geslacht van circa 200 soorten binnen de Rozenfamilie, de naam van het plantengeslacht is afgeleid van de twee Griekse woorden “kratos” voor kracht en “akis” voor scherpe, de “scherpe kracht” verwijst naar de doornen van sommige soorten. De plant werd vroeger veel gebruikt als omheining voor vee en wordt nu nog wel als haagplant aangeplant.
Azarooldoorn – Crataegus azarolus
De Azarooldoorn wordt ook wel Middellandse Zeemispel, Mosfilia of Kreta meidoorn genoemd, de plant komt veel voor op Cyprus en op Kreta in Griekenland. De struik of kleine boom bereikt een hoogte van 4 tot 10 meter en is goed bestand tegen droogte. De Azarooldoorn bloeit vanaf april met kleine witte bloemen en draagt gele tot oranjerode vruchten vanaf augustus. De vruchten hebben een zoetzure smaak en worden verwerkt in jam, compote, likeur of gebak. De plaats Mosfiloti op Cyprus is vernoemd naar deze plant.
Eenstijlige meidoorn – Crataegus monogyna
De eenstijlige meidoorn, ook wel de gemeenschappelijke meidoorn genoemd, is een struik of kleine boom met een hoogte van 5 tot 12 meter en komt in heel Europa voor. De plant bloeit vanaf mei t/m juni met vijf witte bloemblaadjes en rode meeldraden. De vrucht van de eenstijlige meidoorn is klein en donkerrood en is belangrijk voor wilde dieren, met name voor lijsters en pestvogels.