Kaasjeskruidfamilie
De Kaasjeskruidfamilie, Malvaceae, is een plantenfamilie van 4225 soorten binnen circa 244 geslachten. De grootste geslachten qua aantal soorten zijn de Hibiscus, de Sterculia en de Dombeya, bekende gewassen in de plantenfamilie zijn katoen, cacao en orka maar ook planten als kaasjeskruid (Malva) en stokroos en bomen zoals de linde worden in de Kaasjeskruidfamilie geplaatst.
De naam Malva zou kunnen komen van het Griekse woord voor “zacht” of “verzachten”. Andere bronnen geven aan dat het woord komt van Muskus, van sommige kaasjeskruidplanten werd uit het zaad een muskusachtige geurstof gemaakt die toegevoegd kan worden aan salades. De Kaasjeskruidfamilie kent per soort heel veel bijnamen vanwege de vele mogelijkheden om de plant als kruid, thee, salade of voor medicinale doeleinden te gebruiken. Over het algemeen zijn delen van veel wilde Malvaceae planten geschikt voor consumptie of worden ze gebruikt voor medische of cosmetische doeleinden.
Kaasjeskruid – Malva
Het geslacht Kaasjeskruid bestaat uit 25 tot 30 soorten en groeit in bijna heel Europa, veel soorten zijn eetbaar als bladgroente. In Nederland en België komen zes soort Kaasjeskruid voor, dit zijn: Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), Klein kaasjeskruid (Malva neglecta), Kleinbloemig kaasjeskruid (Malva parviflora), Muskuskaasjeskruid (Malva moschata), Rond kaasjeskruid (Malva pusilla) en Vijfdelig kaasjeskruid (Malva alcea).
Groot kaasjeskruid – Malva sylvestris
Muskuskaasjeskruid – Malva moschata
Heemst – Althea
Het geslacht Heemst bestaat uit 6 tot 12 soorten waarvan de Althea officinalis als vrij zeldzaam van nature in Nederland en België voorkomt.
Echte heemst – Althea officinalis
De echte heemst, ook wel Echte moeras-kaasjeskruid, is een rechtopstaande kruidachtige plant met sterke stengels met een hoogte van 60 centimeter tot 1,50 meter. De plant bloeit in juli en augustus met bleekroze bloemen. De bloemen en het jonge blad wordt wel gegeten, het wortel extract werd vroeger gebruikt bij het maken van marshmallows en wordt nu nog wel gebruikt bij de bereiding van Halva. De naam marshmallow staat voor moeras kaasjeskruid.
Stokroos – Alcea
Het geslacht Alcea, de Stokrozen, omvat circa 60 soorten die in het wild voorkomen in het oosten en zuidoosten van Europa en in het zuidwesten van Azië. De planten krijgen in het tweede jaar van hun groei een lange onvertakte bloemstengel met een hoogte van 1 tot 3 meter.
Borstelige stokroos – Alcea setosa
De Borstelige stokroos is inheems in onder andere Turkije en in Griekenland op Kreta en de op Peloponnesos, de hele plant is wat “borstelig”. De plant bloeit met veel grote roze bloemen vanaf april tot en met juni, de bloemknoppen van de wilde plant zijn eetbaar.
Gewone stokroos – Alcea rosea
De Gewone stokroos komt van oorsprong uit Turkije, Griekenland en de Balkan en is ingevoerd in West-Europa. De plant bloeit in het wild vanaf eind april tot begin juli met bloemstengels van gemiddeld 1 tot 2 meter. De plant heeft meestal opzichtige bloemen en er zijn veel verschillende kleuren van geel, oranje, roze tot donkerrood en bijna paars. De plant wordt inmiddels in bijna heel Europa ook als sierplant gekweekt.
Lavatera
Het geslacht Lavatera bestaat uit circa 25 soorten bloeiende planten die inheems zijn in onder andere het Middellandse Zee gebied.
Grootbloemige lavatera – Lavatera trimestris
De Grootbloemige lavatera groeit in het wild in onder andere Spanje, Portugal, Turkije, Griekenland en op Malta en Sicilie. De plant heeft een maximale hoogte van 1,20 meter en bloeit met ondiepe trechtervormige roze bloemen.
Kretenzische stokroos – Lavatera cretica
De Kretenzische stokroos is inheems in West-Europa, de plant groeit met een hoogte van 20 centimeter tot 1,5 meter en met roze tot lichtpaarse bloemen vanaf maart tot en met juni.
Hibiscus
De Hibiscus is het grootste geslacht in de Kaasjeskruidfamilie met 300 soorten, de naam van de plant komt van het Griekse woord Ibiskos. De Hibiscus is een geliefde tuinplant en veel soorten staan bekend om hun grote opzichtige bloemen. In het wild groeit de Hibiscus in tropische, subtropische en mediterrane gebieden, als tuinplant groeit de Hibiscus over de hele wereld.
Linde – Tilia
Het geslacht Linde (Tilia) bestaat uit circa 25 soorten bomen en wordt ook bij de Kaasjeskruidfamilie ondergebracht. Er zijn verschillende soorten Linde, zoals de Kleinbladige linde (Tilia cordata) en de Hollandse linde (Tilia vulgaris). Van de Lindebloesem wordt wel thee en honing gemaakt en in Frankrijk is jaarlijks een Lindebloesemmarkt. Van Lindehout werden vroeger klompen gemaakt. De Linde van Conjoux in België is een beroemde Linde omdat het één van de oudste en grootste Lindebomen is. De Lindebomen stonden vaak midden op een plein, in de tijd van de Kelten werd de Linde als een heilige boom gezien. Bij zo’n boomheiligdom werden bijeenkomsten gehouden om rituelen uit te voeren of rechtspraak bijeenkomsten te houden.