Indische sering
De Indische sering of de Melia azedarach is geen sering maar vertoont wel een paar overeenkomsten met de sering. De naamgeving Melia heeft een interessante mythische achtergrond. Andere namen die aan de Indische sering worden gegeven zijn onder andere de Melia, Chinese Kralenboom, Kralenboom, Perzische Lila of de Kaapse Lila.
De Indische sering is een boom uit de Meliaceae plantenfamilie. Deze plantenfamilie is vooral bekend geworden als leverancier van mahonie hout. De Meliaceae wordt dan ook regelmatig de Mahoniefamilie genoemd.
De Indische Sering is een boom van circa 7 tot 12 meter hoogte. De boom is van nature afkomstig uit onder andere Pakistan, India, Zuidoost-Azië en Australië. Inmiddels is de Indische Sering wijd verspreid in andere tropische en subtropische gebieden, zoals Zuid-Europa. De boom bloeit in het voorjaar en de bloemen van de Indische sering zijn klein, geurig en lila, lichtpaars van kleur. Zowel de geur als de kleur doen denken aan een sering, maar de Gewone sering is een plant of boom uit de olijffamilie. In het midden van de lila bloem van de Indische sering zit een soort buisje van meeldraden.
Vanwege de vruchten heeft de Indische sering de bijnaam Kralenboom of Chinese kralenboom.
De vruchten zien er uit als bessen en zijn goudgeel van kleur. De vrucht is een steenvrucht en van de pitten worden kralenkettingen, rozenkransen of gebedssnoeren gemaakt. Een rozenkrans wordt ook wel een Paternoster genoemd en de Indische sering of de bessen krijgen hierdoor wel eens de bijnaam Paternosterboom of Paternosterbes. Alle delen van de Indische sering zijn giftig, de stam, het blad en de bloemen, de bessen zijn echter het giftigst. Het hout van de boom heeft een hoge kwaliteit net zoals andere mahonie houtsoorten.
Melia mythologie
In een Griekse mythologie is het ontstaan van de wereld voortgekomen uit Chaos. Deze mythologie gebaseerd op Chaos is beschreven in het Kosmogonia van de schrijver Hesiodus. Er zijn andere Griekse mythologieën over het ontstaan van de wereld maar Hesiodus neemt als beginpunt van het ontstaan van de wereld: Chaos, het grote niets, leegte. Na Chaos werd Gaia geboren, de aarde.
Gaia en Uranus, de hemel, hadden een zoon, Kronos. Kronos hakte op een dag de geslachtsorganen van zijn vader af en werpt ze in zee. Uit de bloeddruppels die op aarde vielen werden drie soorten Erinyen geboren. De Erinyen waren de Meliae, de Nimfen en de Giganten. De Erinyen of de Furiën waren wraakgodinnen.
De Meliae of de Meli-es kregen zonen, deze oorlogszuchtige zonen werden gevoed met Manna-es en kregen speren van de takken van een Es.
In veel Griekse plantennamen wordt Griekenland natuur en cultuur met elkaar verbonden, de scheidslijn tussen natuur en cultuur wordt een geheel en mythes worden bijna waargebeurde verhalen .
Melia azedarach betekenis
De Manna-es is suikersap uit de boom Es, deze manna staat bekend als natuurlijke zoetstof en kreeg de bijnaam meli (honing) of Meli-es.
Het azedarach in de naam Melia azedarach is een Perzisch woord en staat voor “nobele boom”, reden waarom de Indische sering ook wel Perzische Lila wordt genoemd.
De samenvoeging van de naam Melia azedarach staat voor “zoete nobele boom” en de Indische sering heeft inderdaad een nobele uitstraling en zoet geurende bloemen.