Luxor
Luxor ligt bijna centraal in Egypte, 200 kilometer ten westen van de Rode Zee en ruim 600 kilometer ten zuiden van Cairo. Luxor heette vroeger Thebe en was de hoofdstad van Opper-Egypte, het zuiden van Egypte. Luxor, Karnak en de Vallei van de Koningen liggen aan de oever van de Nijl en worden gezamenlijk wel gezien als het grootste openlucht museum ter wereld. De hele archeologische site is een Unesco werelderfgoed en staat ingeschreven als de:
Oude stad Thebe met haar necropolis
Aan de oostelijke oever van de Nijl liggen de: Luxor Tempel, het Luxor Museum, het Mummificatiemuseum, Karnak met het grote tempelcomplex. Aan de oostelijke oever ligt ook de internationale luchthaven van Luxor.
Aan de westelijke oever van de Nijl liggen de: Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen, in Medinet Haboe de tempel van Ramses III, het Ramesseum (tempel van Ramses II), Deir el-Medina (dorp van de werknemers), de Vallei en de graven van edelen, Deir el-Bahri met de onder andere de tempel van Hatsjepsoet, Malkata met het paleis van Amenhotep III en de imponerende Kolossen van Memnon (Amenhotep III).
De Luxor tempel is gebouwd ter ere van de goden van Thebe: Amon, Mut en het kind Chons, volgens de Egyptische mythologie. De Luxor tempel is de grootste tempel van Egypte.
De twee grote tempelcomplexen in Karnak zijn de Tempel van Amon en de Tempel van Mut. De Tempel van Mut is opgericht voor de vrouw van Amon.
De Vallei der Koningen is een begraafplaats van farao’s en machtige edelen, tien tombes zijn open voor publiek. In de Vallei der Koninginnen liggen de koninginnen en kinderen begraven.
De Kolossen van Memnon zijn twee gigantische standbeelden van farao Amenhotep III, oorspronkelijk stonden de twee standbeelden aan de tempelpoort.
De tempel van Medinet Haboe werd gebouwd door Ramses III.
De tempel van Hatsjepsoet is gebouwd in Deir el-Bahri. Deir el-Bahri is een complex van dodentempels en tombes. De tempel van Hatsjepsoet wordt ook wel Djeser-Djeseru genoemd, het “heilige der heiligen”.
De imposante tempel werd ontworpen door Senenmut, hij was de hofmeester en architect van Hatsjepsoet en de tempel diende als een postuum eerbetoon.
Rondleiding
Het bezichtigen van alle opgravingen in Luxor en Karnak kost twee tot drie dagen. Bij een dagexcursie worden enkele hoogtepunten bezocht. Het is in ieder geval nuttig om met een gids een rondleiding te doen om een beter overzicht en achtergrond informatie te krijgen. Het Luxor museum ligt in het centrum van de stad aan de kustweg met uitzicht op de Nijl. Er zijn verschillende voorwerpen te zien uit het graf van Toetanchamon, goed bewaard gebleven standbeelden en de mummies van de farao’s Ahmose I en Ramses I. De collectie is niet zo uitgebreid als in het museum van Cairo maar de collectie is wel van hoge kwaliteit.