Vidin
Vidin ligt in het noordwesten van Bulgarije en is de hoofdstad van de provincie Vidin, de stad ligt op de rechteroever van de Donau en grenst aan Roemenië. Vidin werd in de oudheid al bewoond door de Kelten en werd in die tijd Dunonia genoemd naar de strategische ligging van de vestingstad. Later woonden er Romeinen, Byzantijnen en Bulgaren. Vidin en het Baba Vida fort zijn 1 van de 100 belangrijkste bezienswaardigheden van Bulgarije. De stad Vidin is een belangrijk centrum voor de landbouw en de handel, het vruchtbare binnenland staat bekend om de goede kwaliteit wijnen.
Bezienswaardigheden Vidin
Het Baba Vida fort werd gebouwd tussen de tiende en de veertiende eeuw. Het fort diende als verdediging van de oversteekplaats via de Donau rivier en is een van de best bewaarde vestingwerken van Bulgarije. De torens zijn nog in goede staat en vanaf de vesting is er een mooi uitzicht op de Donau. Er worden regelmatig films opgenomen in de vesting en in de avond is Baba Vida sfeervol verlicht. Het fort is dagelijks te bezichtigen van 09:00 tot 18:00 uur.
In het Historisch museum, ook wel het Konaka museum genoemd, zijn onder andere vloermozaïeken en marmeren beelden uit een Romeinse nederzetting te zien.
Er is ook een permanente tentoonstelling over de bevrijding van de Ottomaanse bezetting.
Het Krastata Kazarma is een cultureel monument, het is een voormalige kazerne gebouwd in de vorm van een kruis. In de kazarma is nu een etnografisch museum met onder andere kleding en voorwerpen van de Vlachen, een nomadisch volk van vooral schaapsherders.
De Sint Dimatar kathedraal is, na Sofia, de tweede grootste kathedraal van Bulgarije, met een centrale koepel met een hoogte van 33 meter. Oorspronkelijk werd hier in de zeventiende eeuw een houten kerk gebouwd, in 1885 werd de eerste steen van de huidige kathedraal gelegd en in 1924 werd het interieur van de kerk voltooid.
De indrukwekkende rotsen en het fort van Belogradchik liggen 50 kilometer ten zuiden van de stad Vidin en op korte afstand van de Magura grot.
Nieuwe Europa-brug
In juni 2013 is de tweede Donaubrug gebouwd, de brug vormt de verbinding tussen Vidin in Bulgarije en Calafat in Roemenië. De tweede Donaubrug wordt de Nieuwe Europa-brug genoemd of de Vidin-Calafatbrug.
De brug is zowel voor autoverkeer als treinverkeer toegankelijk. De tuibrug is een tolbrug maar gratis voor voetgangers en fietsers. De brug is onderdeel van een Pan-Europese corridor, routes tussen Centraal- en Oost-Europa. De Nieuwe Europa-brug is met een lengte van 3598 meter de langste brug over de Donau.
Vidin is een interessante omgeving om het noordwesten van Bulgarije te verkennen. Aan de oever van de Donau liggen een aantal goede en goedkope hotels en er zijn verschillende restaurants zowel aan de Donaurivier als in het centrum.