Graanoogst Bulgarije
Graanoogsten en het Brood voor Vrede staan voor het verband tussen vrede en duurzame landbouw. PeaceBread is een organisatie gebaseerd op de gedachte van wie samen een brood kan delen kan samen een gemeenschap opbouwen. De organisatie is oorspronkelijk opgezet om in conflictgebieden te werken aan vredesopbouw.
De gedachtegang is dat verdeeldheid en racisme kan verminderen door een creatieve samenwerking in onder andere de duurzame landbouw.
De Europese Brood voor Vrede organisatie of FriedensBrot organisatie is opgezet naar aanleiding van de Val van de Berlijnse Muur. Van 1961 tot 1989 was de Berlijnse Muur het symbool van een Koude Oorlog, in 1989 lieten de inwoners van Oost-Duitsland zich niet meer tegenhouden en tijdens een enorm volksfeest werd de muur opengehakt.
Op 1 mei 2004 traden Grieks-Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië toe tot de Europese Unie en in 2007 zijn Bulgarije en Roemenië toegevoegd aan de Europese Unie. Het waren belangrijke toetredingen voor vrede in Europa en een voor verenigd Europa.
Sinds de val van de Berlijnse Muur heeft de Kerk van Verzoening in Berlijn een belangrijke rol gespeeld in de FriedensBrot organisatie. De Kapel van Verzoening kwam door het bouwen van de Berlijnse Muur precies op de grens te liggen in niemandsland. Sinds 2005 wordt er elk jaar haver verbouwd en geteeld bij de kapel op het symbolische niemandsland en er wordt vervolgens brood van gebakken.
Een deel van de graanoogst van het niemandsland wordt weer geteeld op belangrijke symbolische of historische plaatsen in Europese landen die na 1989 lid zijn geworden van de Europese Unie zoals Bulgarije.
Bulgarije graanoogst
In de Bulgaarse traditie is de graanoogst van tarwe, rogge en haver een belangrijke gebeurtenis. De oogst is een feestelijke dag voor de boeren en in diverse regio’s wordt de graanoogst met een festival gevierd. In de regio Boergas is de graanoogst een belangrijke gebeurtenis in onder andere de plaatsen Karnobat en Klikach. In deze regio zijn in het kader van het Peace Bread project graanvelden aangelegd met graan uit het niemandsland van Berlijn. Deze velden staan in het kader van een gezamenlijke duurzame landbouw in Europa. Een klein deel van de graanoogst in Bulgarije wordt weer teruggestuurd naar Berlijn om er daar symbolisch Europees Brood voor Vrede van te bakken. De 4de conferentie van FriedensBrot zal plaatsvinden in Varna in Bulgarije op 19 en 20 september 1918.