Bulgarije

 

Bulgarije heeft een oppervlakte van 111.910 vierkante kilometer en 7,6 miljoen inwoners. De hoofdstad van Bulgarije is Sofia. De nationale munteenheid is de Bulgaarse Lev. De vlag van Bulgarije is van boven naar beneden wit-groen-rood, het groen zou symbool staan voor de kleinschalige en traditionele landbouw in Bulgarije.

vlag Bulgarije

 

Bulgarije grenst aan de landen Griekenland, Macedonië, Roemenië, Servië en Turkije. De lengte van de landsgrenzen is 1806 kilometer. De lengte van de Bulgaarse kustlijn is 354 kilometer, aan deze mooie kustlijn van de Zwarte Zee liggen plaatsen als Varna en Burgas. Bulgarije heeft een heuvelachtig tot bergachtig landschap met veel grote bossen, de gemiddelde hoogte van het landschap is 465 meter. De hoogste berg van Bulgarije is de Musala (Moesala) met een hoogte van 2925 meter en ligt in het Rilagebergte. In het Piringebergte ligt de tweede hoogste bergtop van het land, de Vihren met een hoogte van 2914 meter. In het Balkangebergte is de hoogste bergtop de Botev Piek met een hoogte van 2376 meter. Tussen het noordelijke gedeelte van het Balkangebergte en de Donau in het noorden van Bulgarije ligt de Donau Laagvlakte (Dunavska Ravnina) of de Donau-vallei. Het is een vruchtbare vallei en wordt ook wel de graanschuur van Bulgarije genoemd. In het Anti-Balkan gebergte (Sredna Gora) ligt tussen de plaatsen Karlovo en Kazanlik het Rozendal waar rozenolie wordt gemaakt. Het langgerekte Rhodope gebergte ligt in het zuiden van het land en is grensoverschrijdend met Griekenland. De langste rivier in Bulgarije is de Iskar met een lengte van 368 kilometer. Er is overwegend een landklimaat maar ten zuiden van het Balkangebergte en in de omgeving van de Thracische vlakte bij de Maritsa rivier en bij de Zwarte Zee is mediterrane plantengroei.

 

Natuurgebieden Bulgarije

 

 

Er zijn in Bulgarije veel beschermde natuurgebieden, drie van deze gebieden zijn een Nationaal Park: Pirin, Rila en Centraal-Balkan. De nationale parken Centraal Balkan en Rila zijn gedeeltelijk wildernisgebieden en worden onder andere beschermd met inkomsten uit kleinschalig ecotoerisme. Er zijn zestien Unesco biosfeerreservaten in Bulgarije, elf Ramsar wetlands, elf natuurparken, circa 50 natuurreservaten en veel natuurmonumenten. Er zijn tien werelderfgoed monumenten in Bulgarije waarvan twee als natuurerfgoed: het nationaal park Pirin en het natuurreservaat Srebarna.

 

Vakantiebestemmingen Bulgarije en natuur en cultuur Bulgarije van noord naar zuid:

 

vakantiebestemmingen Bulgarije

 

natuur en cultuur Bulgarije

 

overige informatie