Berat
Berat is centraal gelegen in Albanië en ligt 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana in de provincie Berat. De rivier Osum stroomt door de stad Berat, de Osum rivier heeft een lengte van 161 kilometer en stroomt door het zuidelijke Albanese bergland en door de spectaculaire Osum Kloof bij de stad Corovode. Berat is een sfeervolle en schilderachtige stad en het historisch centrum is een werelderfgoed.
Historisch centrum van Berat
Berat is een van de oudste steden van Albanië, in de oudheid werd de stad Antipatreia genoemd. De vroegste sporen van bewoning zijn uit de periode 2600 tot 1800 v. Chr. Tijdens de Byzantijnse periode werd de stad Pulcheriopolis genoemd naar Aelia Pulcheria, keizerin van het Byzantijnse Rijk. In de 18de eeuw was Berat een van de belangrijkste Albanese steden van het Ottomaanse Rijk.
Stad van Duizend Ramen
Berat wordt nu de Stad van Duizend Ramen genoemd, vanwege de vele ramen met uitzicht op de Osum rivier. Berat was vooral een stad van ambachtslieden en handelaars. De traditionele woningen met de vele ramen en dus veel daglicht zijn voornamelijk gebouwd in de 18de en de 19de eeuw en staan symbool voor het stadsleven op de Balkan in die tijd.
Kasteel van Berat
Het historisch centrum bestaat uit de twee wijken Mangalem en Gorica. De wijk Mangalem ligt aan de voet van het Kasteel van Berat (Kala).
Het Kasteel van Berat ligt op een heuvel op een hoogte van circa 240 meter en is oorspronkelijk gebouwd in de 4de eeuw v.Chr. maar daarna regelmatig herbouwd. Binnen de muren van het fort werden in de loop der tijd circa 20 kerken en een paar moskeeën gebouwd.
Bij de ingang van het Kasteel van Berat ligt de Shen Triada, Kerk van de Heilige Drie-eenheid. De kerk is in Byzantijnse stijl gebouwd tussen de 13de en de 14de eeuw.
Andere kerken uit dezelfde periode zijn de Sint Michielskerk en de kerk St. Mary van Vlacherna (St. May Vllaherna) met een vloermozaïek en muurschilderingen.
Op de kasteelheuvel liggen de ruines van de Rode moskee en de Witte moskee. In de moslimwijk aan de voet van de kasteelheuvel liggen een aantal moskeen zoals de Vrijgezellenmoskee (Xhamia e Beqarëve), de Loodmoskee en de Koningsmoskee.
Gorica
De Wijk Gorica ligt aan de overkant van de rivier Osum, de twee wijken zijn met elkaar verbonden door de Goricabrug. Oorspronkelijk een houten brug maar rond 1920 vervangen door een stenen brug met zeven bogen. Het Etnografisch museum toont de wooncultuur en veel voorwerpen uit het dagelijkse leven van de vroegere bewoners van Berat.
In het centrum en de directe omgeving is een ruime keus in goedkope en sfeervolle hotels met goede service.