Oude stad van Nesebar

 

De Oude stad van Nesebar ligt op een schiereiland in de Zwarte Zee in Bulgarije. De hele Oude stad van Nessebar of Nesebar is een Unesco werelderfgoed. Het rotsachtige schiereiland heeft een lengte van 850 meter en een breedte van 350 meter. Nesebar is een ruim 3000 jaar oude stad en een van de oudste steden in Europa. De oude stad is oorspronkelijk een Thracische nederzetting en heette in die tijd Menebria of Mesembria. Aan het begin van de zesde eeuw v. Chr. werd de stad een Griekse kolonie.

 

 

Bezienswaardigheden Oude stad van Nesebar

 

De Oude stad van Nesebar is een authentieke en sfeervolle stad met geplaveide straatjes, winkeltjes en veel bezienswaardigheden uit de Hellenistische periode maar ook Bulgaarse huizen uit de 19de eeuw. Deze Bulgaarse huizen met stenen funderingen, donkergekleurde houten bovenbouw en brede houten dakranden zijn karakteristiek voor wat wel de Nesebar Wedergeboorte wordt genoemd.

 

De huizen zijn gebouwd in een typerende Zwarte Zee architectuur of Bulgaarse renaissance architectuur tijdens de Bulgaarse Nationale Wedergeboorte (1762-1878). Rondom de stad liggen vestingmuren die gebouwd zijn in de 5de eeuw v.Chr., sommige torens van de Byzantijnse stadsmuren werden later gebouwd.

 

Kerken in Nesebar

 

De Christus Pantocrator kerk in het centrum van de oude stad werd gebouwd in de 13de en 14e eeuw en is kenmerkend voor de bloei van Nesebar. In de kerk is een galerie die werk van lokale kunstenaars verkoopt. De Kerk van Christus Pantocrator heeft een rijke en kleurrijke decoratie op de buitenmuren en is in Bulgarije een van de best bewaarde kerken uit de middeleeuwen.

 

De Oude Metropolietenkerk (Stara Mitropoliya) werd ook wel de St. Sophia kerk genoemd en is gebouwd in de 5de en 6de eeuw. Het was de belangrijkste kerk van het oude Menebria, de hele vloer was oorspronkelijk bedekt met mozaïeken van gekleurde steentjes.

 

De Nieuwe Metropolietenkerk (Nova Mitropoliya) wordt ook wel de Sveti Stefan of St. Stefan kerk genoemd. Het oudste deel van de kerk werd in de 11de eeuw gebouwd en in de 16de eeuw werd de kerk verder uitgebouwd. Opvallend is de sierlijke bouwstijl van de gevel en een fresco op de buitenmuur. De St. Stefan kerk is nu een museum met veel fresco’s uit de 16de tot 18de eeuw.

 

De Johannes de Doperkerk is gebouwd in de 11de eeuw, het is een van de best bewaarde kerken in Nesebar. Op de buitengevel zijn enkele fresco’s te zien en in de kerk is een galerie.

 

De Sveti Spas kerk of de Kerk van de Heilige Verlosser is een eenvoudige kerk gebouwd in de 17de eeuw (foto links). De muren binnen in de kerk zijn volledig bedekt met fresco’s. In de vloer lag een grafsteen van een Byzantijnse prinses die nu te zien is in het Nessebar archeologisch museum.

 

De Sveta Paraskeva kerk of de St. Paraskevi kerk, waarschijnlijk gebouwd in de 13de eeuw.

 

De Kerk van de Heilige Aartsengelen Michaël en Gabriël ligt in het noordelijke gedeelte van de Oude stad en werd waarschijnlijk gebouwd in de 13de eeuw.

 

De Johannes Aliturgetoskerk is gebouwd in de 14de eeuw, vanaf de kerk is er een mooi uitzicht op de Zwarte Zee.

 

Het Archeologisch Museum Nesebar ligt bij de ingang van de oude stad, het Etnografisch museum ligt in het zuiden van de stad achter de Oude Metropolieten kerk.