Ecotoerisme begint vaak bij de reis die je maakt. We weten allemaal dat het vliegtuig een van de meest vervuilende voertuigen is om mee op vakantie te gaan, maar wat is een goed alternatief? Je kunt in principe vrijwel alle andere soorten vervoer gebruiken, als duurzamer alternatief, maar het ene vervoermiddel is net even wat duurzamer dan het andere. Hieronder vind je een overzicht van de beste vervoersmiddelen en hun voor- en nadelen.
Reizen met de auto naar je vakantieadres
Na het vliegtuig is de auto het populairste vervoermiddel om naar je eindbestemming te reizen. Lange tijd was de auto eigenlijk het nummer één vervoermiddel voor een vakantiereis. Daarom zijn landen als Frankrijk en Duitsland ook veel bezochte landen, omdat deze vanuit Nederland goed aan te rijden zijn. Door de aanleg van betere snelwegen en tunnels is reizen naar verre landen ook aangenamer geworden. Een autoreis is gemiddeld 1 tot 4 keer schoner dan reizen per vliegtuig op hetzelfde traject.
Het nadeel van reizen met de auto is natuurlijk dat je erg moe kunt worden van de reis en dat het veel langer duurt dan reizen met het vliegtuig. Een autoreis duurt meestal ongeveer vijf keer zo lang. Bovendien stoot een auto nog steeds veel CO2 uit. Dat nadeel kun je opvangen door duurzamer te rijden met de eco-modus en cruise control of over te stappen op een duurzaam model, zoals een hybride auto.
Een 100% elektrische auto gaat nog een stap verder. Elektrische auto’s stoten als voertuig zelf geen CO2 uit en zijn daardoor een van de schoonste vervoersmiddelen. Als je de auto aan een laadpaal of stopcontact zou leggen die stroom ontvangt uit een duurzame bron, komt er zelfs helemaal geen CO2 vrij bij een rit.
Kosten en actieradius
De gemiddelde actieradius van een accu van een elektrische auto ligt rond de 400 kilometer. Dat betekent dat je tussendoor vaker moet stoppen om op te laden. Gelukkig zijn er wel steeds meer plekken om op te laden en komen er ook modellen op de markt die tot 1.000 kilometer op een volle accu moeten kunnen rijden.
Naast die actieradius spelen ook kosten een rol. Maar bedenk je wel dat deze kosten voor elektrisch rijden alleen aan de aanschafkant zitten. Het gebruik is veel voordeliger dan een brandstofauto omdat benzine en diesel duurder zijn dan elektriciteit. Bovendien kun je een subsidie voor een elektrische auto aanvragen. Deze Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) gaat gepaard met een bedrag van ongeveer € 2.950 voor een nieuwe auto. Tel daarbij op dat je geen wegenbelasting betaalt voor een elektrische auto tot 2025. Daarmee wordt elektrisch rijden op vakantie een aantrekkelijke optie.
Reizen per trein
De trein is nog altijd een van de duurzaamste opties om te reizen. Niet voor niets gebruikt de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg altijd de trein als ze reist naar een conferentie. De trein rijdt vaak op elektriciteit en slechts heel sporadisch nog op diesel. Treinen kunnen veel meer mensen tegelijkertijd vervoeren dan brandstofauto’s, waardoor ze een stuk klimaatvriendelijker en duurzamer zijn. De trein is daarnaast vaak ook sneller als je een directe verbinding hebt. Daar zit helaas ook meteen een van de grote nadelen van de trein.
Treinverbindingen laten nog wel eens te wensen over, zeker buiten de landsgrenzen. Zo is reizen in Frankrijk, Spanje en Italië met de trein heel gemakkelijk en snel tussen de grote steden. In Frankrijk kun je al in een paar uur reizen tussen steden als Parijs en Lyon. Maar als je naar een bepaalde stad wilt reizen in Europa, kan dat soms uren en zelfs meerdere dagen duren. Een oplossing voor dat probleem is de nachttrein, waarin je kunt slapen. Maar een eigen cabine is vaak erg prijzig, waardoor de elektrische auto of het vliegtuig al snel een interessant alternatief worden.
Sowieso kan de trein erg prijzig worden. Zeker als je met een groepje reist, is een treinreis niet altijd goedkoper dan de auto, omdat je dan de brandstofkosten kunt delen. Bij elektrisch rijden worden de directe vervoerskosten nog goedkoper. Een oplossing voor deze prijzen voor de trein is een treinkaart voor meerdere dagen in Europa, waarmee je onbeperkt routes kunt uitstippelen voor een vast bedrag.
Reizen met de bus
De bus is vaak een stuk goedkoper alternatief voor de trein. Er zijn verschillende busdiensten die opereren tussen grote steden en landen en zo een snelle en betaalbare verbinding maken voor alle soorten reizigers. Busreizen zijn daardoor vooral in trek voor backpackers en jongeren. Vooral in Centraal- en Oost-Europa zijn bussen in trek. Zo heb je op de Balkan (Kroatië, Bosnië, Montenegro en naburige landen) en de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen) vaak betere busverbindingen dan treinen. Dus als je op ecotoerisme gaat in dit deel van Europa, is de bus vaak de beste keuze.
Reizen met de fiets of wandelen
De duurzaamste keuze voor een vakantiereis is en blijft nog altijd fietsen of wandelen. Wandelen is natuurlijk niet echt een vervoermiddel en het is ook niet echt logisch om helemaal vanuit Nederland een tocht te maken naar het buitenland, maar je kunt met een goed uitgestippelde route toch best ver komen, zoals bijvoorbeeld andere delen van het land of Duitsland en België. Een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella is niet bepaald geschikt voor een complete wandelvakantie, omdat je daarvoor toch eigenlijk moet starten in Frankrijk en bovendien op de weg terug een trein, bus, auto of vliegtuig moet nemen naar huis.
De fiets is daardoor een realistischer alternatief. Met een actieradius van ongeveer 100 kilometer per dag kun je best ver komen en zelfs een complete route uitstippelen met heen- en terugreis. Denk bijvoorbeeld aan een fietsvakantie in eigen land, naar de Eifel of langs de Rijn in Duitsland of door het Vlaamse landschap en langs steden als Antwerpen, Gent en Brugge en weer terug naar Nederland. De fiets stoot, buiten je eigen adem, geen CO2 uit en is daarmee het duurzaamste alternatief. Alleen als je echt ver wilt reizen moet je of veel vrije tijd hebben, of over een enorm uithoudingsvermogen beschikken.