Agia Mavra fort
Het Agia Mavra fort en kasteel op Lefkas in Griekenland ligt in het noorden van het eiland aan de ingang van het kanaal bij de beweegbare brug van Lefkas. Het Agia Mavra fort is een voormalige vesting met binnen de muren het kasteel, de Kastro, en wordt ook wel het Santa Maura fort genoemd. Het Agia Mavra kerkje ligt in een hoek van de vesting en zowel Lefkas-stad als het eiland werd vroeger naar het kerkje vernoemd.
De kerk binnen de muren van de vesting heeft een lage ingang en een klokkentoren. De Turken namen aan het einde van de vijftiende eeuw de vesting in bezit en de kerk werd een moskee. Hierna namen de Venetianen de vesting in en renoveerden het kasteel drastisch, boven de ingang werd de Leeuw van Sint Marcus geplaatst. De Agia Mavra vesting had drie verdedigingslinies met versterkte wallen, het oude fort met de torens, de bastions en de schietgaten met kanonnen. Binnen de muren van het oude fort lagen huizen, waterreservoirs, scholen en de twee kerken Agia Mavra en Pantokrator. De derde verdedigingslinie was het binnenfort dat het kasteel werd genoemd. In het binnenfort lagen onder andere een ziekenhuis, kazernes, wapenopslagplaatsen en nog meer water- en voedsel opslagplaatsen. De Venetianen hadden de hele vesting gerestaureerd maar toen ze deze moesten verlaten bliezen ze de vesting gedeeltelijk op.
Agia Mavra kerk
Het imposante Agia Mavra fort bij de ingang van Lefkas was de controlepost tussen het vasteland van Griekenland en het eiland. Diegene die het fort in bezit had controleerde hiermee het eiland, om deze reden was de vesting zo gewild om te bezetten door verschillende overheersers. In 1864 werd Lefkas verenigd met Griekenland en het fort werd ontwapend, enkele kanonnen zijn blijven staan en zijn nu nog te zien. In 1888 vatte de kruitopslagplaats die er nog lag vlam met een grote ontploffing tot gevolg, de meeste gebouwen binnen het fort werden verwoest. De kerk Agia Mavra en de vuurtoren werden weer herbouwd en de vesting werd in gebruik genomen als kazerne. Tijden de Tweede Wereldoorlog werd het fort een aantal keer gebombardeerd maar de vesting liep daarbij niet zoveel schade op, wel zijn er nog Italiaanse kreten in sommige muren gekrast.
Festivals
Elk jaar in de zomermaanden zijn er optredens van het Literatuur en Kunst festival en het Folklore festival. De Herdenkingsdag van de heilige Mavra is elk jaar op 3 mei een feestdag bij de kerk van het fort. De heilige Mavra was een martelaar en zij en haar man Timotheüs werden gedood in Egypte in de eerste eeuw van het christendom.