Regio Valencia
Valencia is een zelfstandige regio aan de oostkust van Spanje, de hoofdstad van de regio heet ook Valencia en dit is de derde grootste stad van Spanje na Madrid en Barcelona. De regio grenst onder andere aan de Spaanse regio’s Catalonië en Murcia. In het verleden woonden er Grieken, Romeinen en Arabieren in de regio Valencia die hun culturele sporen hebben achtergelaten. De oorsprong van de huidige regio is gebaseerd op het vroegere koninkrijk Valencia, dat in de dertiende eeuw ontstond. James I van Aragon leidde de christelijke verovering en kolonisatie van de bestaande islamitische taifa’s met het Aragonese en Catalaanse volk in 1208 en stichtte het koninkrijk Valencia als het derde onafhankelijke land binnen de Kroon van Aragon in 1238.
In de regio Valencia liggen drie provincies, dit zijn: Valencia, Castellon en Alicante, de drie provincies zijn onderverdeeld in acht comarca’s (streken). Er zijn twee internationale luchthavens, het vliegveld van Alicante en van Valencia. De regio heeft goede treinverbindingen naar de belangrijkste steden in Spanje en tussen de steden Valencia en Madrid rijdt een hogesnelheidstrein. Het binnenland van de regio Valencia is heuvelachtig en er zijn drie grote rivieren, dit zijn de Segura, de Jucar en de Turia rivier. De kuststreek van de regio ligt aan de Middellandse Zee en is vrij vlak en vruchtbaar. De kustlijn van de regio heeft een lengte van ruim 500 kilometer met als bekendste gedeelte de Costa Blanca. Werelderfgoed in de regio is de Zijdebeurs van Valencia en de Palmeral van Elche in de stad Elx.
Informatie over de natuur, natuurgebieden, de mooie kusten van de Costa Blanca en de Costa del Alzahar, de beroemde Valenciaanse keuken en de vakantiebestemmingen in de regio Valencia.
Natuur Valencia
De natuur van de regio Valencia is gevarieerd met veel beschermde natuurmonumenten en circa 22 natuurparken. In het kustgebied liggen veel wetlands die belangrijk zijn voor watervogels en trekvogels en er liggen een aantal mooie kustduinen.
Natuurgebieden in de regio zijn onder andere: het wetland Albufera, een lagune aan de Golf van Valencia. Het natuurreservaat Benidorm eiland, het biosfeerreservaat Columbretes eilanden, het natuurpark Ifac bij Calp, het natuurpark Sierra Mariola bij Alcoy en het natuurreservaat Montgomassief in het noorden van Alicante.
Costa Blanca
De Costa Blanca ligt in de provincie Alicante en wordt zo genoemd vanwege de wit geschilderde huizen aan de kust en de witte zandstranden. De Witte Kust heeft een lengte van ruim 200 kilometer De Costa Blanca is een populaire toeristische bestemming vanwege het warme en milde mediterrane klimaat. Bekende vakantiebestemmingen aan deze kust zijn onder andere Calp, Altea, Benidorm, Alicante en Torrevieja. Langs de kust maar vooral in het binnenland liggen nog veel rustieke dorpen. In elke grotere stad langs de kust is een toeristen informatiecentrum met veel informatie over de omgeving en de mogelijkheden.
Costa del Alzahar
De Costa del Alzahar ligt in de Spaanse provincies Castellon en Valencia, de naam Costa del Alzahar staat voor de Oranjebloesemkust en is genoemd naar de bloesem van de vele sinaasappelbomen.
De Costa del Alzahar heeft een lengte van ruim 120 kilometer en het kustgedeelte in de provincie Valencia wordt ook wel de Costa de Valencia genoemd.
Bekende vakantiebestemmingen aan de Costa del Alzahar zijn onder andere Peniscola, de stad Valencia, Castellon de la Plana en Denia.
Valenciaanse keuken
De Valenciaanse keuken is een mediterrane keuken met als basisingrediënten groenten, rijst, vlees en schaal- en schelpdieren. De sinaasappel van de regio Valencia is een van de bekendste sinaasappels ter wereld.
De Paella is het meest beroemde gerecht uit deze regio en komt van oorsprong uit de streek Albufera met de rijstvelden en de lokale schaal- en schelpdieren. De regio Valencia is de bakermat van de Spaanse paella.
De Valenciaanse paella is er in twee varianten met kip en konijn of met zeevruchten en eventueel een vegetarische variant met artisjokken. De naam paella komt van het Valenciaanse woord voor “grote pan”.
Andere hoofdgerechten uit de keuken van Valencia zijn: Arros negre dit is rijst met inktvis, Fideua dit zijn noedels met zeevruchten en vooral populair aan de kust. De koude soep Gazpacho is bekend in heel Spanje maar wordt in Valencia veel in het binnenland gegeten. Sauzen die gebruikt worden bij verschillende gerechten zijn: Aioli dit is een mediterrane saus op basis van knoflook en olijfolie, de saus Mullador op basis van tomaten en groente van het seizoen, de saus Picada op basis van noten, meestal amandelen, olijfolie, peterselie en een beetje melk. De saus Picada is lekker en wordt veel gebruikt bij visgerechten. De wijn uit Valencia heeft een goede kwaliteit met drie beschermde namen van herkomst: de Alicante-DO, de Utiel-Requena-DO en de Valencia-DO.
Vakantiebestemmingen regio Valencia en natuur en cultuur regio Valencia van noord naar zuid:
vakantiebestemmingen Valencia
natuur en cultuur Valencia
overige informatie