Nationaal Park Olympus

 

De Olympusberg is de hoogste berg van Griekenland, de hoogste top van de Olympusberg is de Mytikas op 2.917 meter. De Olympus ligt 140 kilometer ten zuiden van Thessaloniki en 82 kilometer ten noorden van Larissa op het vasteland van Griekenland. Nationaal Park Olympus heeft een oppervlakte van 24.000 hectare en is het eerst opgerichte nationale park van Griekenland, opgericht in 1938. Olympus en omgeving is tevens een Unesco biosfeerreservaat, een Natura-2000 gebied en een belangrijk vogelgebied.

 

Het kenmerk van het nationaal park en de Olympusberg zijn de diepe ravijnen en tientallen gladde bergpieken. De hoogste bergpiek, de Mytikas is te zien vanaf Litochoro, de linkerkant van de V-vorm piek in het gebergte is de Mytikas. De rechterkant van deze V-vorm is de Dios Thronous of de Troon van Zeus. Andere hoge toppen zijn de Agios Antonios op 2.815 meter, de profeet Ilias op 2.803 meter, de Touba op 1.801 meter en de Kalogeros op 2.700 meter.

 

 

Flora en fauna


Door de grote variatie in landschappen in het nationaal park Olympus zijn er circa 1700 plantensoorten waargenomen. In de lagere gebieden groeit kermeseik of hulsteik, jeneverbes en sumak. Op de drogere hellingen groeien dichte bossen van zwarte den en in de gebieden met een vochtiger klimaat groeit de rode beuk, tot aan de subalpiene zone groeit de Bosnische den. Boven de boomgrens liggen Griekse Alpenweiden met 23 waargenomen endemische plantensoorten.

 

In het nationaal park Olympus leven onder andere de wolf, jakhals, vos, edelhert, gems, ree, wilde kat en de boommarter. Vogels in het Olympus gebergte zijn onder andere steenarend, vale gier, Europese steenpatrijs en ruim 70 % van alle Europese spechtsoorten broedt in het natuurgebied.  

 

Wandelen en klimmen

 

De Olympusberg is een populair en groen wandelgebied en klimgebied, een belangrijk deel van de Europese E4 wandelroute loopt door de Olympus, de wandelroute loopt vanaf Litochoro naar de Meteora, langs de toppen Prionia en Skolio en het plateau van de Muzen. In totaal zijn er op de Olympusberg 52 bergpieken en beklimmen naar schatting ruim 12.000 mensen per jaar de verschillende pieken van het Olympus gebergte. De uitvalsbasis voor wandeltochten of klimtochten is meestal Litochoro of Platamonas. De eerste bergbeklimmer die de top van de Mytikas wist te bereiken was Christos Kakalos, een inwoner van Litochoro, hij bereikte de top op 13 augustus 1913.

 

 

In de bergen zijn verschillende berghutten, kloosters, kerkjes, oriëntatieposten en grotten zoals de Agios Dionysos grot. In de regio wonen berggidsen, er zijn wandelkaarten van het gebied en de Hellenic Federation of Mountaineering & Climbing (EOOA) heeft verschillende routes uitgezet en borden geplaatst. Aan het begin van de zomer is er jaarlijks de Alpine Marathon Olympus.

 

Twaalf goden Olympus

 

In de Griekse mythologie is de Olympusberg het huis van de Twaalf Olympische goden, ze leefden op de “Troon van Zeus”. De beroemde twaalf goden van de Olympus zijn zes mannelijke en zes vrouwelijke goden.

 

De goden werden wel de Dodekatheon genoemd, de twaalf goden of de twaalf Olympiërs zijn:

  • 1) Zeus, koning van de goden en heerser van de berg Olympus, god van de hemel en de donder.
  • 2) Hera, koningin van de goden en de godin van het huwelijk en gezin.
  • 3) Poseidon, god van de zeeën, aardbevingen en paarden.
  • 4) Demeter, godin van de vruchtbaarheid, de landbouw, de natuur en de seizoenen.
  • 5) Apollo, god van het licht, kennis, muziek, profetie en boogschieten. 
  • 6) Artemis, godin van de jacht, maagdelijkheid, bevalling, boogschieten, de maan, en de dieren.
  • 7) Hermes, god van de handel, reizigers en dieven, boodschapper van de goden.
  • 8) Athena, maagdelijke godin van de wijsheid, kunstnijverheid, defensie en strategische oorlogsvoering.
  • 9) Ares, god van de oorlog en geweld.
  • 10) Aphrodite, godin van de liefde, schoonheid en verlangen.
  • 11) Hephaestus, god van het vuur en de smederij, smid en ambachtsman van de goden.
  • 12) Hestia, godin van haard, huiselijkheid en familie.

 

De twaalf goden hadden de top van de Olympus uitgekozen als woonplaats omdat de berg gezien werd als de grens tussen hemel en aarde. Vanaf de berg konden de goden alle wezens op aarde in de gaten houden maar leefden ze toch dicht bij de hemel. Het leven op de Olympus was voor de goden over het algemeen vreedzaam en idyllisch. De oude Grieken vereerden iedere god apart maar ook de twaalf goden gezamenlijk. Als ze een eed aflegden dan zweerden ze “bij de twaalf goden”. In Athene werd aan de voet van de Akropolis bij de agora een altaar voor de twaalf goden gebouwd.

De bloem anjer is naar Zeus vernoemd en de verschillende kleuren zouden symbool staat voor de magnifieke zonsopgangen en zonsondergangen die vanaf de berg te zien zijn.