Nationaal Park Butrint

 

Nationaal Park Butrint ligt in het uiterste zuiden van Albanië, tegenover het Griekse eiland Corfu en 20 kilometer ten zuiden van de Albanese stad Sarande (Saranda). Het is een klein nationaal park met een oppervlakte van 29 vierkante kilometer maar het heeft een belangrijke archeologische, wetenschappelijke en toeristische waarde. Het Nationaal Park Butrint is gedeeltelijk ook een Unesco werelderfgoed en een Ramsar wetland.

 

 

De betekenis van de naam Butrint zou staan voor “gewonde stier”, gebaseerd op een Griekse mythologische legende waarbij het offeren van een stier op Corfu mislukte. De stier ontsnapte en zwom naar de overkant, het werd opgevat als een teken van de goden en de plaats Butrint werd door Griekse kolonisten opgericht.

 

Werelderfgoed Butrint

 

Butrint is een belangrijk onderdeel van het oude Albanese cultuurlandschap en een werelderfgoed. Het gebied werd bewoond sinds de prehistorie en vormde een bekende tussenstop op handelsroutes.

 

 

Butrint was eerst een Griekse kolonie, later een Romeinse stad en vervolgens een bisdom. In de 4de eeuw v. Chr. was het een commercieel en maritiem centrum van de oude wereld.

 

Nationaal Park Butrint

Op de heuvel stond de akropolis, de oude bovenstad. Aan de voet van de akropolis lag een theater met 1500 zitplaatsen en een tempel gewijd aan Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde.

 

Bij archeologische opgravingen is er onder meer een vroegchristelijke basiliek, de Leeuwenpoort, een Romeins forum, het theater en een beeldje van een Griekse godin uit de 4de eeuw v. Chr. gevonden.

 

In de omgeving zijn nog andere bezienswaardigheden zoals de Ali Pasja vesting en de kustplaats Ksamil met de Ksamil eilandjes. De vier kleine Ksamil eilanden worden ook wel de Tetranisit eilanden genoemd. Het strand en de eilanden is toeristisch gebied en deel van de Albanese Rivièra.

 

Nationaal Park Butrint

 

Het Nationaal Park Butrint is bosrijk en omvat een belangrijk ecosysteem met het zoetwatermeer Butrint Lake, wetland en het nauwe Vivari-kanaal. Het Vivari kanaal loopt door tot aan de Ionische Zee. Circa 3000 jaar geleden was het Butrint-meer deel van de zee en vormde een grote baai aan de kust, nu ligt Butrint Lake zo’n twee kilometer uit de kust.

 

Rondom het meer liggen heuvels en bergen met een maximale hoogte van 845 meter en bossen. In het gebied leven onder andere de onechte karetschildpad, de lederschildpad, de breedrandschildpad, de Mediterrane monniksrob en de dunbekwulp.

 

Butrint is bereikbaar vanaf het Griekse eiland Corfu, er is een draagvleugelboot en een ferry verbinding, die in respectievelijk 30 of 90 minuten van Corfu naar Sarande vaart. Vanaf de haven van Sarande is er een busverbinding naar het nationale park en de archeologische opgraving.

 

De stichting Butrint stimuleert ecotoerisme en met de inkomsten uit toerisme worden onder meer archeologische opleidingen bekostigd om meer natuurlijk en cultureel Albanees erfgoed te beschermen.

 

Er is een goed netwerk van wandelpaden door de wetlands, de mediterrane natuur en langs de archeologische bezienswaardigheden. De maanden april, mei, september en oktober zijn het beste om te wandelen in deze omgeving, in de zomer is het vrij warm.

Vanuit de Albanese kustplaatsen Sarande en Ksamil kan Butrint gemakkelijk worden bezocht.